Huddinge ridklubb flyttar till Haninge

Hästen Norman och ungdomarna i Huddinge ridklubb ville stanna i Enliden, men nu ska stallet rivas för att ge plats för en skola. Och något ersättningsstall har klubben inte erbjudits. Framöver väntar bussresor till Haninge.
Hästen Norman och ungdomarna i Huddinge ridklubb ville stanna i Enliden, men nu ska stallet rivas för att ge plats för en skola. Och något ersättningsstall har klubben inte erbjudits. Framöver väntar bussresor till Haninge.
Nu rivs Stall Enliden. Huddinge RK har inte erbjudits någon ersättningslokal och tvingas lämna kommunen. Men ridklubben lever vidare i Haninge dit ungdomar kommer att skjutsas i en nyinköpt buss.

Stall Enliden i Glömsta ska rivas för att ge plats för en skola. Senast den 28 februari ska stallet vara tomt och de 15 hästarna borta.

Huddinge ridklubb, som tidigare hette Enlidens ryttarklubb, har vädjat till kommunen om en fungerande ersättningslokal. Men någon sådan har inte erbjudits, enligt klubbens ordförande Lotta Hallgren.

– Enskilda hästägare blev erbjudna boxplatser i det nybyggda stallet vid Lövsta gård, men det var ingen långsiktig lösning eftersom en ridskola ska startas där 2017 med arrendatorns hästar, säger hon.

Nu lämnar ridklubben kommunen och flyttar till Haninge och Runsten Equestrian på Runstens gård, drygt 1,5 mil söder om centrala Huddinge.

– Det är klart att vi helst hade stannat kvar i Huddinge i och med att vi är Huddingebor. Samtidigt ser vi fram emot flytten. Runsten är en fantastisk ridanläggning, säger Lotta Hallgren.

På gården finns ett av Nordens största ridhus, två gräsbanor, en stor ridvolt, preparerade ridvägar samt en internationell terrängbana. För Huddinge ridklubb som inte ens har haft ett eget ridhus blir den nya anläggningen förstås ett jättelyft.

– Vi kommer att kunna erbjuda Huddingeborna ridsport i ordets rätta bemärkelse, säger Lotta Hallgren.

Trots flytten kommer ridklubben att förbli en Huddingeklubb.

– Vi har köpt en buss och kommer att köra barn och ungdomar till Runsten, vilket tar 20 minuter, säger Lotta Hallgren.

Bussen kommer att rattas av volontärer, ha upphämtningsplatser vid Stuvsta och Huddinge station, och gå en gång i timmen på eftermiddagar och kvällar.

I dag är ridklubben inriktad mot medlemmar, målgruppen är barn och ungdomar i åldern 7–25 år. Framöver finns tankar på att starta ett samarbete med Huddinges skolor.

– Vi kommer att anställa en person som fungerar som fritidsledare. Då kan barn och ungdomar åka direkt till stallet med bussen efter skolan, säger Lotta Hallgren.

Huddinge RK hoppas alltjämt på någon form av ekonomisk kompensation från Huddinge kommun, eftersom klubben inte anser sig ha fått den utlovade ersättningslokalen.

– Enligt hyreslagen borde vi åtminstone ha rätt till en årshyra, och avflyttningskostnader vilket skulle komma väl till pass i den nya anläggning som faktiskt engagerar barn och ungdomar från Huddinge, säger Lotta Hallgren.

Enligt kommunens naturvårdschef Evy Åström har ridklubben inte lovats någon ersättningsanläggning, däremot erbjöds enskilda hästägare boxplatser som ersättning, något de flesta tackade nej till.

En eventuell ekonomisk kompensation är något som kommunen måste pröva juridiskt, säger Evy Åström.