Min lokala hjälte

Huddinge vill låna från storklubbarna

Bover Gültekin var först att skriva på för division 1-nykomlingen Huddinge IF. ”Utåt sett säger vi att vi ska hålla oss kvar, men vi kommer att gå för att vinna igen. Vi har många spelare som har spelat högre upp”, säger han.
Bover Gültekin var först att skriva på för division 1-nykomlingen Huddinge IF. ”Utåt sett säger vi att vi ska hålla oss kvar, men vi kommer att gå för att vinna igen. Vi har många spelare som har spelat högre upp”, säger han.
Division 1-nykomlingen Huddinge IF behåller en stor del av den befintliga truppen – och kryddar med talanger från de stora Stockholmsklubbarna. Just nu förs samtal med Hammarby om att låna bänkade a-lagsspelare.

Lite mer än en månad har gått sedan Huddinge IF skrällde sig upp i division 1. På Källbrinks IP sitter sportchefen Peter Kelly och planerar för kommande säsong.

Succétränaren Patrick Hultman och hans högra hand Johan Ländin får förnyat förtroende.

– Huddinges framgång bygger mycket på att spelarna ska känna sig hemma. Trivseln är mycket ­Patricks och Johans förtjänst, säger Peter Kelly.

Klubbens ambition är att behålla en stomme på 12 till 15 spelare från skrälltruppen.

– Om vi tar bort för många så tappar vi trivseln. Och det vill vi inte, säger Peter Kelly.

Tolv spelare har fått kontraktsförslag. En handfull har skrivit på, däribland Simon Stigenberg, Felix Åkerlund, Joel Johansson och ­Bover Gültekin.

– Jag trivs i Huddinge och gillar satsningen. Nu får jag prova på att spela en division högre upp. Jag kommer att träna hårdare för att ta nästa kliv, säger Bover Gültekin.

2025 spelare har ringt Huddinge och erbjudit sina tjänster. Några får chansen till provträning.

Klubben kommer även att plocka upp juniorer. Just nu förs också samtal med Hammarby om att låna spelare som ingår i a-truppen, men inte fått speltid.

De kommer i så fall att träna med Hammarby, men spela för Huddinge.

Enligt Peter Kelly är division 1 det bästa skyltfönstret för unga spelare på väg upp.

– De flesta klubbar högre upp har inte så bra ekonomi och föredrar att ta spelare underifrån eftersom det är billigare, säger han.

Huddinges trupp kommer inte att spikas slutgiltigt förrän transferfönstret stänger i mars. Målsättningen är att ha 90–95 procent av truppen klar till kick-offen i månadsskiftet februari-mars.

– Sedan ska vi kunna ta in russinen om vi känner att det behövs, säger Peter Kelly.

Vilka russin det blir beror på intäkterna.

En minimum-nivå är intäkter på en miljon kronor, vilket är 200 000 mer än förra säsongen, pengar som klubben hoppas ta in på försäljning av säsongskort till företag.

– Helst ska vi ligga på 1,5 miljon i intäkter för att skapa förutsättningar för laget och ha möjlighet att ta in spetsspelare, säger Peter Kelly.

– Tyvärr kommer vi inte att ha råd att ta in några spelare från allsvenskan eller superettan. Det kanske låter tråkigt, men vår målsättning är att hänga kvar, säger Peter Kelly.

Får ni behålla skyttekungen Erido Poli?

– Han har just provtränat med Sundsvall. Jag tror dock att han skulle må bra av att spela en säsong i division 1, innan han tar det stora steget till superettan eller allsvenskan, säger Peter Kelly.

Fakta

Speakerbås krävs på Källbrink

Huddinge IF kommer 2014 att spela i division 1 norra med lag som IFK Luleå, Umeå FC och Skellefteå FF.

I serien spelar även fyra Stockholmslag; IK Frej, Vasalund, Valsta Syrianska och Athletic FC.

Källbrinks IP måste anpassas till seriepremiären i mitten av april. ”Vi måste bygga ett speakerbås och förbereda ett kravallstaket. Tuffare krav blir det om vi går upp i superettan”, säger Huddinges sportchef Peter Kelly.