ANNONS

Huddingebor glänste i världens längsta lopp

Göran Hammarson strax före Tommie Lindblom i spåret. Men vid målgången var Lindblom först.
Göran Hammarson strax före Tommie Lindblom i spåret. Men vid målgången var Lindblom först.
Tommie Lindblom var både trött och lycklig efter målgången i Jokkmokk.
Tommie Lindblom var både trött och lycklig efter målgången i Jokkmokk.
Nordenskiöldsloppet är med sina 22 mil världens längsta skidlopp.
Tommie Lindblom från Stuvsta blev bäste åkare från Stockholmsdistriktet tätt följd av klubbkompisen Göran Hammarson.
ANNONS

Träning på rullskidor är tydligen bra att ha i benen när det vankas långlopp.

49-årige Tommie Lindblom från Stuvsta är grundare av Huddingebaserade Stockholms Rullskidklubb. I söndags morse skar han mållinjen i Jokkmokk efter 22 avverkade mil i Red Bull Nordenskiöldsloppet. Med tiden 14 timmar och 48 sekunder var han bäste åkare från Stockholmsdistriktet.

– Det roligaste var i starten då jag skulle ta det lite lugnt i början, säger Lindblom. Men som den tävlingsmänniska man är så gick jag upp i täten efter 6 kilometer och fick dra i 5 kilometer. Det var så kul!

Norrman vann

Totalt deltog 240 skidåkare från 15 länder i detta världens längsta skidlopp. Segrade gjorde norrmannen Andreas Nygaard med tiden 11 timmar och 48 minuter.

Tommie Lindblom var rejält trött efter kraftprovet.

– Det var mycket jobbigare än vad jag trodde. Det gör ont överallt. Ibland går det jättebra men så försvinner energin och kommer tillbaka. Det är helt otroligt att åka så långt, men det var bara att köra på.

Faktum är att näst bäste stockholmare också är Huddingebo med Stockholms RK som klubbadress. 48-årige Göran Hammarson kom på 35:e plats med tiden 14 timmar, 16 minuter och 36 sekunder.

Fakta

Vinnartiden år 1884 var drygt 21 timmar

Nordenskiöldsloppet har anor från 1800-talet. I helgen var det andra gången i modern tid som det 22 mil långa skidloppet genomfördes. Målet var beläget i Jokkmokk.

Banan löper norr om polcirkeln och längs banan finns 19 vätske- och matstationer.

Paava Lasse Nilsson Turoda vann det första Nordenskiöldsloppet år 1884 och avverkade då distansen på 21 timmar och 22 minuter. I årets upplaga var segertiden 11 timmar och 48 minuter.

Källa: Red Bull Nordenskiöldsloppet