”Bara bra att derbyt ligger tidigt”

Kombinationen bengaler och stängt tak kan innebära ett ovanligt rökigt Tele2 arena på söndag.
Kombinationen bengaler och stängt tak kan innebära ett ovanligt rökigt Tele2 arena på söndag.
Djurgårdens och Hammarbys supportrar är laddade för säsongens första Stockholmsderby.

Men oavsett vem som vinner kan båda lagen åka ur svenska cupen.

– Huvudsaken är att vi vinner derbyt, säger Viktor Adolfsson, ordförande i Järnkaminerna.

På söndag klockan 14.00 möts Djurgården och Hammarby i svenska cupen i säsongens första Stockholmsderby på Tele2 arena.

– Det betyder jättemycket. Det är vår chans att gå vidare i cupen även om vi inte har det i egna händer. I sämsta fall kan vi åtminstone förstöra för Hammarby, säger Viktor Adolfsson, ordförande i Djurgårdens supporterförening Järnkaminerna.

Varken Djurgården eller Hammarby kan vara säkra på att gå vidare i svenska cupen även om laget vinner derbyt. Syrianska som möter Ljungskile kan knipa kvartsfinalplatsen i stället.

– Det är rätt surt. Det hade ju räckt med en poäng i Södertälje för att vi skulle haft möjlighet att avgöra själva. Nu är huvudsaken att vi vinner derbyt, går vi vidare är det bara en bonus, säger Viktor Adolfsson.

För att undvika stök och oroligheter i och runt Tele2 arena hoppas Viktor Adolfsson att supportrarna på söndag kan fokusera på att lyfta det egna laget i stället för att ge sig på motståndarna.

– Vi försöker alltid fokusera på att man ska stötta Djurgården, tagga till och skapa ett bra tryck. Vi försöker lyfta fram det vi vill ha i stället för det vi inte vill ha, säger han.

Att Djurgården och Hammarby numera delar hemmaplan har ökat rivaliteten mellan supportrarna, enligt polisen. Men Järnkaminerna ser inte Tele2 arena som helig mark.

– Jag tror att det betyder jättemycket för Hammarbys supportrar. De har en konstig självbild av att de har gjort allting själva när det i själva verket är Stockholms stad som står bakom arenan. Vi ser oss som hela Stockholms lag och för oss är det inte så stor grej, säger Viktor Adolfsson.

Tele2 arena kallas i folkmun för ”Nya Söderstadion” bland Hammarbys supportrar. En av dessa är Kalle Strandberg som är vice ordförande för Bajen fans.

– Det är alltid kittlande med derbyn. Det finns ju verkligen möjligheter nu med tanke på att Djurgården torskade mot Syrianska, säger han.

Att det inte rör sig om ett vanligt derby märks inte minst på tidpunkten för matchen. I normala fall brukar Stockholms storklubbar mötas i sena vardagsmatcher men den här gången är det avspark mitt på blanka dagen på en söndag. Något som Kalle Strandberg inte har något emot.

– Det blir nog en bra fest. Det är nästan bara bra att den ligger tidigt. Ju senare matchen är desto tröttare blir folk.

En het snackis inför derbyt har varit Tele2 arenas tak som med största sannolikhet kommer att hållas stängt. Med tanke på att det garanterat kommer finns pyroteknik på plats lär arenans fläktsystem sättas på stora prov under söndagseftermiddagen.

– Man kan nog definitivt räkna med att det blir några bengaler, säger Kalle Strandberg och fortsätter:

– Man kan fråga sig hur smart det är att ha ett stängt tak på en vårmatch. Det kan jag tycka är lite märkligt. Men det är ju Svenska Fotbollförbundet och Djurgården som är arrangörer och vill de ha stängt tak så får de ha det.