ANNONS

Hip hip hurra – Turebergs IF har fyllt 100 år

Gamla Turebergs IP, Sollentuna
Ett vykort från 1950-talet som visar gamla Turebergs IP som låg nära Sollentuna centrum och bebyggdes när Sollentunavallen anlades 1969.
Turebergs IF bildades 1919 och var från början en klubb för friidrott, fotboll och orientering. Mängder av andra sektioner tillkom de första decennierna. Numera är få kvar, men många lever vidare i form av ”avknoppningar”. Under lördagen sammanstrålade alla för att fira 100-åringen i kommunhuset.
ANNONS

– Fotboll och innebandy är de enda som finns kvar av gamla Turebergs IF i egentlig mening, men massor av klubbar i Sollentuna kommer från början från Turebergs IF även om de har andra namn i dag, säger Leif Svensson ordförande i jubileumskommittén.

Exempel på sådana avknoppningar är Sollentuna FK (fotboll), Sollentuna HC (ishockey), Turebergs FK (friidrott), Attunda OK (orientering), Turebergs Simklubb och Tureberg Basket.

– Det finns lite av en historielöshet. Många i klubbarna vet knappt att de har tillhört Turebergs IF från början, säger Leif Svensson.

”Synd att så få sektioner finns kvar samlade”

Han började spela fotboll i Turebergs IF:s pojklag 1956 och testade sedan bland annat orientering och skidor i klubben innan han satt i huvudstyrelsen under några år på 1970-talet.

– Vi som har jobbat med det här jubileet tycker att det är lite synd att så få sektioner finns kvar samlade i en klubb. Och det är inte bara av nostalgiska skäl utan det var lättare att prova på andra idrotter när många var samlade på gamla Turebergs IP. När jag var där och spelade fotboll testade jag både orientering och friidrott. Det är en viktig aspekt nu när de flesta slutar idrotta helt redan i 12-årsåldern, säger Leif Svensson.

Ungdomar i klubbtröjor tar emot i entrén

Under lördagen firades alltså 100-årsdagen och då samlas massor av folk från både nuvarande, avknoppade och nedlagda sektioner i kommunhuset.

Vid kommunhusets entré stod ungdomar från dagens klubbar, iförda sina klubbtröjor, och lotsade gästerna till högsta våningen där mingel och buffetlunch väntade i fullmäktigesalen.

”Ska bli roligt att träffa alla”

Därefter blev det bland annat filmvisning, tal och historiska återblickar innan två panelsamtal väntade – en med veteraner från föreningens gamla sektioner som berättar om verksamheten förr, och en med representanter från dagens klubbar som berättar om verksamheten i dag och hur man arbetar med barn och ungdomar.

– Tio personer är med i varje panel. Det ska bli väldigt roligt att träffa alla, och att fira Turebergs IF:s 100-årsdag, säger Leif Svensson.

ANNONS

Grattis Sollentunavallen – 50 år i dag!