Hyllas efter sin VM-succé

Lokaltidningen Mitt i:s fotograf Carlos Montecinos får jobba hårt för att få med 201 centimeter långe 
Daniel Ståhl på bild.
Lokaltidningen Mitt i:s fotograf Carlos Montecinos får jobba hårt för att få med 201 centimeter långe 
Daniel Ståhl på bild.
Inburad. Omgärdad av ett högt nät befinner sig ofta Daniel Ståhl när han försöker sätta nya rekord.foto: jamie roach/mostphotos
Inburad. Omgärdad av ett högt nät befinner sig ofta Daniel Ståhl när han försöker sätta nya rekord.foto: jamie roach/mostphotos
Världens femte bästa diskuskastare har just landat i Stockholm. En jetlaggad Daniel Ståhl har knappt hunnit smälta sin insats i Peking – men blickar redan framåt.

– Jag ska definitivt slå svenskt rekord, säger 23-åringen.

”Bra jobbat”, säger en fotgängare. ”Grattis”, ropar en annan.

Daniel Ståhl har definitivt stärkt sina aktier på hemmaplan när han traskar runt i Jakobsbergs centrum. När Lokaltidningen Mitt i träffar Viksjöbon har det bara gått ett par dagar sedan han hivade i väg diskusen 64,73 meter i Fågelboet i Peking och därmed säkrade en femteplats i VM-finalen. Direkt efter tävlingen skickade en sprudlande glad Daniel en hälsning in i tv-kameran: ”Jag vill hälsa polarna därhemma i Jakan”.

– Jag sa det mest för att representera orten, Jakobsberg och Viksjö. Mina kompisar bor här och alla jag känner är stolta och vill höra att jag kommer härifrån. Jag känner mig stolt över det och sa det för mina kompisars skull, säger Daniel Ståhl som just har flugit hem från Kina.

Mentalt har han däremot ännu inte hunnit landa.

– Jag har inte hunnit smälta det än. Men det har varit kul och vi hade en väldigt roliga vecka.

Daniel Ståhl fick ett wild card och kom in som siste man i den svenska landslagstruppen. När mästerskapet var över var det bara Angelica Bengtsson som med sin fjärdeplats i stavhoppsfinalen hade noterats för en bättre placering.

Kastet i finalen var hans näst längsta i karriären, men ändå drygt två meter kortare än personliga rekordet 66,89. Om Daniel Ståhl själv får tippa tror han att det i framtiden kan bli längre. Mycket längre.

– Uppemot 75 meter kanske (världsrekordet är 74,08). Eller i alla fall 73 och en halv. Svenskt rekord ska jag definitivt slå och det tror min tränare på också.

23-åringen har stort förtroende för sin tränare Vésteinn Hafsteinsson, en isländsk före detta diskuskastare som har coachat flera mästerskapsmedaljörer, bland annat den estländske OS-guldmedaljören Gerd Kanter.

– När han hittade mig 2011 sa han: ”Du kommer att vinna OS- och VM-guld om du bara följer min väg och min teknik”, säger Daniel och tillägger:

– Han tänker långsiktigt. Han vet vad han säger och jag tror på honom till hundra procent. Han skriver mitt träningsprogram och även ett mentalt program med psykologi. Han har hjälpt mig mycket.

Trots att han inte har hunnit vänja sig vid tanken att vara femma i världen måste han ställa om till en diskuskastares vardag direkt. Efter VM står både GP i Göteborg och en tävling i Berlin på agendan. Och nu till helgen väntar en personlig favorit för Daniel Ståhl: Finnkampen på Stockholms stadion den 12 och 13 september.

– Där ska jag bara ha kul och kasta långt. Det är bara det som gäller, säger Daniel vars mamma kommer från Åbo.

– Finnkampen är den bästa tävlingen, tycker jag. Jag har jättekul på den, jag känner många av finnarna och kan finska själv. Så det är hur kul som helst.

Jag sa det för att representera orten, Jakobsberg och Viksjö. Mina kompisar bor här och alla jag känner är stolta.daniel ståhl

Fakta

Trea i Sverige genom tiderna

Namn: Daniel Ståhl.

Ålder: 23.

Bor: Viksjö, Järfälla.

Längd: 201 centimeter.

Friidrottsgren: Diskus.

Förening: Spårvägens FK.

Personligt rekord: 66,89 meter, tredje längst i Sverige någonsin.

Mästerskap: EM i Zürich, Schweiz 2014, 59,01 meter, ut i kvalet. VM i Peking, Kina 2015, 64,73 meter, femma.

Aktuell: Deltar i helgen i Finnkampen på Stockholms stadion.