Från hysteri till lugnet i IFK

Deniz Öksüz har varit proffs i högsta ligan i Turkiet. Nu väntar spel i division 2.
Deniz Öksüz har varit proffs i högsta ligan i Turkiet. Nu väntar spel i division 2.
Målvakten Deniz Öksüz har spelat i den högsta ligan i Turkiet. Nu väntar en säsong i division 2 med IFK Lidingö. Men hans motivation är lika hög oavsett var han spelar.

IFK Lidingö fotbollsklubb har gått från division 4 till division 2 på två säsonger. Nu väntar en ny säsong för Lidingölaget. I fjol fick laget en meriterad spelare som heter Deniz Öksüz. Han har spelat i högsta turkiska ligan med Konyaspor och Sivasspor. Att det nu blir matcher med få åskådare istället för fyllda läktare i Turkiet är inget som avskräcker honom.
– Jag ser fram mot säsongen, det är givetvis en helt annan känsla att spela inför massor av människor. Man är en stjärna där nere, men det känns spännande med division 2 i Sverige, säger han.
När han skrev kontrakt med topplaget Sivasspor var fotbolls-legendaren Roberto Carlos tränare.
– Det är så annorlunda. När man gick på stan kom det fram folk och ville ha autografer och ta bilder. Det var alltid mycket folk som hängde utanför träningsanläggningen.
Deniz Öksüz hyllar Roberto Carlos som själv spelade i Real Madrid i elva år och vann VM 2002 med Brasilien.
– Han är och har varit väldigt framgångsrik, men är samtidigt väldigt ödmjuk. Det var kul att bli tränad av honom.
Men vägen till proffslivet i den turkiska högsta-ligan gick inte spikrak. Han började sin karriär i Vetlanda och spelade sedan i division 1-laget Carlstad United. År 2011 värvades han av Nybergsund i den norska andraligan. En dag ringde en agent och frågade om han ville komma till Turkiet och provspela. Eftersom Deniz Öksüz föräldrar kommer från Turkiet så känner han till landet väl.
Efter att ha harvat runt två säsonger i den turkiska andra- och tredjeligan så fick han kontrakt med Sivasspor 2014. Men efter två år i högsta serien återvände han till Sverige.
– Jag kände att det inte var värt att stanna kvar. Jag och min fru hade också fått ett barn. Jag kände ju också till att det var en del oroligheter i Turkiet även om vi inte märkte av detta.
Via den assisterande tränaren Magnus Eriksson i IFK Lidingö kom han i våras förra året till Lidingö.
– Jag trivs jättebra. Klubben är som en familj.
Vad är målsättningen?
– Vi har sagt att vi ska hamna på den övre halvan. Har laget tur och inte drabbas av för många skador så kan det absolut gå, säger han.