I Kista är basketen unga tjejers sport

Tjejerna dominerar i Järva Basket. Här damlaget med återvändaren Luciana Jonsson i gult till höger. 22-åringen kommer närmast från ligalaget Solna Vikings.
Tjejerna dominerar i Järva Basket. Här damlaget med återvändaren Luciana Jonsson i gult till höger. 22-åringen kommer närmast från ligalaget Solna Vikings.
Basket är en jämställd sport med ungefär lika många aktiva killar och tjejer. Utom i Kista.

Här dominerar tjejerna.

Det är tjejer, tjejer och åter tjejer på Husbyhallens trägolv den här tisdagskvällen. Runt 18-snåret droppar 13- och 14-åringarna in. En och en halv timme senare kommer damlaget. En av få män på plats i hallen är sportchefen Isse Isaksson.

– Som förening vill man att det ska vara 50/50 killar och tjejer. Det är ofta roligare i längden för ungdomarna att få träffa det andra könet. Men det är jättesvårt att få med killarna, säger han.

Var håller de hus?

– Vi vet inte. Men vi har tänkt att fotbollen kanske tar dem.

Basket är en av Sveriges mest jämställda sporter, med ungefär lika många aktiva killar och tjejer, kvinnor och män. Men i BK Järva dominerar tjejerna. Sex av tio spelare i åldrarna 13–20 år är tjejer, dominansen är något mindre i de lägre åldrarna.

I stället för att fokusera på de frånvarande killarna, kan man betrakta BK Järva som en klubb som faktiskt lyckats attrahera tjejerna. Och det i ett mångkulturellt område där forskning visat att flickor tränar betydligt mindre än flickor i andra områden.

Järva Basket är det lysande undantaget med över 300 basketspelande tjejer mellan 7 och 20 år.

Många har spelat i klubben i flera år, ditlockade av syskon och kompisar.

– De pratar med varandra, har väl hört att det är mycket tjejer och att de blivit väl omhändertagna, säger Järvas ordförande Lars Sandström.

Melisa Tekes, 13, vill inte ha in fler killar i klubben.

– Man är van vid bara tjejer, säger hon.

Flera av lagkamraterna protesterar, det skulle vara kul med jämnåriga killar i klubben tycker de.

– Det är mer killar i Akropol och Tensta, det är bara vi som inte har killar, säger Maria Barsoum, 13.

Isse Isaksson tror att Järvafostrade Dynamo GUDV:stjärnan Binta Drammeh har betytt mycket vad gäller tillströmningen av tjejer. På herrsidan saknas fixstjärnan.

– Binta har visat att det går att lyckas med basket, att det inte bara behöver vara en fritidssysselsättning, säger han.

Lydie Maleka, 14, ser upp till Rysslandsproffset.

– Man motiveras att träna, man vill bli som henne, säger hon.

Binta Drammeh.

Fakta

Miljonsatsning på inaktiva flickor

Järvalyftet som inleddes 2007 är Stockholms stads och andra aktörers långsiktiga satsning på social och ekonomisk utveckling i stadsdelarna kring Järvafältet.

Totalt har 13,3 miljoner kronor satsas på idrotten i Järvaområdet.

Målgruppen är inaktiva ungdomar, och särskilt flickor i åldern 10–17 år.

Drive in-fotboll, må bra-kurser, simskola, Lilla Kistaloppet och travskola är exempel på projekt som stöttats ekonomiskt.