Udda idrott i Sverige – men inte i Roslagen

Roslagens IF Landhockey
Roslagens IF i rött mot Nacka i en match på Bergshamra IP.
Ett av Roslagens IF:s ungdomslag, i rött, spelar match på Bergshamra IP.
Ett av Roslagens IF:s ungdomslag, i rött, spelar match på Bergshamra IP.
Landhockey är en av världens största sporter men har länge fört en tynande tillvaro i Sverige. Hela Sverige? Nej! En liten by, som befolkas av envetna rospiggar, vägrar att ge upp. Roslagens IF i Åkersberga fortsätter envist att spela landhockey – med eldsjälen Jens Saverstam i spetsen.

– Vi har lag för 5-åringar och sedan alla åldersgrupper ändå upp till dam- och herrlag, säger Jens Saverstam som är ordförande i klubben och tränare för både juniorlaget och de allra yngsta.

Roslagens IF Landhockey

Roslagens IF har verksamhet för alla från 5 år och upp till seniorer.

Själv har han varit med från första början, närmare bestämt för 30 år sedan.

– Jag spelade bandy i Djurgården och de höll till här ute på den tiden. Vi började spela landhockey som sommarträning. Så småningom utvecklade det sig till en bandytrupp och en landhockeytrupp, och 1987 bildade vi Roslagens IF.

Nyrekrytering i skolorna

Sedan dess har Jens Saverstam lagt ner oräkneliga ideella timmar för landhockeyn i Åkersberga. Träningar, halltider, bokningar av resor, hotell, matcher och cuper – och inte minst nyrekrytering där han ser till att klubben fylls på med nya killar och tjejer genom att personligen besöka skolor för att barn ska få prova på sporten.

Hans slit har gett resultat. Landhockeyn har haft ett gäng tuffa år i Sverige, bland annat halverades antalet spelare mellan 1995 och 2005, men Roslagens IF lever och har hälsan.

Kort konstgräs önskas

Särskilt tufft har det varit för den ”riktiga” landhockeyn som spelas utomhus, med 11-mannalag för seniorer, eftersom det konstgräs som anpassas för fotboll har för långa strån för att passa landhockey.

Roslagens IF Landhockey

Landhockey spelas bäst på en jämn och kompakt plan med korta konstgrässtrån.

– Vi spelar på en fotbollsplan nu och det funkar okej men egentligen behöver vi ha kortare strån, och helst utan de där små svarta gummikulorna som fotbollens konstgräs har. Och i våras beslutade kommunen att vi ska få en plan anpassad för landhockey, säger Jens Saverstam.

Besegrade finska landslaget

Utöver att Roslagens IF har lyckats med bredden, då man har lag för alla åldrar även om vissa årskullar måste slås ihop, så har man även hävdat sig bra i tävlingssammanhang.

Klubbens herrjuniorer är regerande svenska mästare och förra helgen åkte fyra lag – U14, U18, U23 och F17 – till Finland och spelade två matcher var mot finska landslaget. Det slutade med åtta segrar av åtta möjliga för Roslagens IF.

Roslagens IF Landhockey

Roslagens IF var nyligen i Finland, där klubbens lag vann åtta av åtta matcher mot finska landslaget.

– Det var jämna matcher, men vi vann dem, säger Jens Saverstam.

SM i helgen

Nu i helgen, den 16–17 september avgörs SM-slutspelet i Göteborg. Herrlaget siktar på att ta sig till final medan Roslagens damer försvarar Stockholms färger i ett samarbete med Solnaklubben Messicos då det annars skulle bli svårt att få ihop fullt lag.

Messicos jobbar på sitt håll, på Bergshamra IP, för att locka fler till landhockeyn. De har stora planer och drömmer om ett svenskt lag i OS på sikt. Jens Saverstam är inte riktigt lika optimistisk.

Sporten växer

– Vi har för många andra klubbsporter som är stora i Sverige, så som innebandy och ishockey, så det finns en begränsning där. Men lite större kan landhockeyn bli, och det blir den. Sporten växer sakta men säkert och den kan etablera sig på fler orter och på så sätt få fler spelare.

I Åkersberga är landhockeyn hur som helst redan etablerad, det har Jens Saverstam sett till med sitt 30-åriga jobb för Roslagens IF.

Fakta

Roslagens IF 30 år i år

Landhockey spelas med klubba och boll och är en av världens äldsta sporter, nära 3 000 år gammal.

Den är väldigt tekniskt krävande då man endast får använda ena sidan av klubban, den flata.

Landhockey är en permanent OS-sport sedan 1920 och spelas i cirka 150 länder.

Sporten spelades från början bara utomhus men finns i dag även inomhus, främst i Europa, och då med sex spelare i stället för elva.

I Sverige startades ett riktigt seriesystem för första gången 1979.

Landhockeyn har haft svårt att konkurrera med andra sporter i Sverige. I dag är den etablerad i tre områden – Stockholmsregionen, Göteborgsregionen och Skåne.

Roslagens IF grundades 1987 och har i dag drygt 300 medlemmar och lite över 100 aktiva spelare.