Min lokala hjälte

Idrotten räddade landslagsstjärnan

Uppväxtåren i Rinkeby var tuffa. Basketstjärnan Joakim Blom klarade sig helskinnad tack vare idrotten. Vid sidan av spel i 08 Stockholm tränar han i dag ungdomar i Tyresö Basket och drömmer han om en framtid som fritidsledare. ”Varför inte i Rinkeby?”
Uppväxtåren i Rinkeby var tuffa. Basketstjärnan Joakim Blom klarade sig helskinnad tack vare idrotten. Vid sidan av spel i 08 Stockholm tränar han i dag ungdomar i Tyresö Basket och drömmer han om en framtid som fritidsledare. ”Varför inte i Rinkeby?”
Vänner från uppväxten i Rinkeby är döda och bröderna satt på kåken.

Sporten räddade 08-stjärnan Joakim Bloms liv. 36 år gammal brinner han alltjämt för basket och har gjort comeback i landslaget.

Joakim Blom har idrotten att tacka för det mesta i livet. Att han fått chansen att åka utomlands som basketproffs i två vändor, sin franska sambo Stephanie som han träffade under tiden i Asvel Lyon-Villerbanne, deras två barn Colin och Katell, och det faktum att han över huvud taget lever.

Han var fem år när familjen flyttade till fyrarummaren på Gärdebyplan i Rinkeby för att få mer utrymme. Senare blev det en femma på Storbyplan.

– Vi var sex bröder, mamma ville ha en dotter, haha.

Joakim Blom var en typisk idrottsnörd och höll på med allt, men framför allt fotboll i Brommapojkarna och Stockholmspolisen. Kompisarna tjatade på att han skulle börja spela basket, men han var småväxt och tyckte att det var trist att studsa boll.

På högstadiet växte han om kompisarna, 16 år gammal var han närmare två meter lång. Fotboll blev basket och Joakim Blom slog igenom med dunder och brak i Akropols division 2-lag. Sedan har karriären rullat på.

Han har spelat i högsta serien med Södertälje och 08 Stockholm, och debuterade i A-landslaget 1995. Som proffs gjorde han tre säsonger i Frankrike och fem år i Tyskland.

126 herrlandskamper har det blivit, den senaste 2009. Nu är han aktuell igen. Efter att ha imponerat i ligan med 08 Stockholm under hösten har Blom blivit uttagen i den preliminära landslagstruppen som ska spela EM i Slovenien nästa höst.

– Jag är inte lika snabb som förr om åren. Men kroppen håller och jag har inte haft några större skador under karriären.

Han är oerhört tacksam mot basketen – och fotbollen – som räddat hans liv.

– Idrotten gjorde att jag höll mig borta från bråk. Vissa av mina kompisar från Rinkeby har tyvärr gått bort på grund av droger. Andra sitter inne. Och för mina bröder gick det inte så bra. De tjänade snabba pengar och har suttit inne i många år, men är nu på bättringsvägen, säger Joakim Blom.

Var du nära att gå samma väg?

– Jag var en sportnörd. Det värsta jag och mina kompisar gjorde var att åka till Bromsten och palla äpplen. Sedan hade jag turen att ha en hyfsad bollkoll och upptäcktes ganska fort. Men utan idrotten hade jag förmodligen gått samma väg som mina bröder.

I dag lever Joakim Blom helt på basket. Han är halvtidsproffs i 08-Stockholm och arbetar resterande tid som ungdomstränare i 08:as samarbetsklubb Tyresö Basket.

– Det är fantastiskt roligt att jobba med unga. Och jag känner att jag är ganska duktig på det. I framtiden, efter basketkarriären, kan jag tänka mig att jobba som fritidsledare. Varför inte i Rinkeby? säger Joakim Blom.

Fakta

Proffs på halvtid

Namn: Joakim Blom.

Ålder: 36 år.

Bor: Uppvuxen i Rinkeby. Bor på Södermalm med sambon Stephanie, och barnen Colin, 8 år, och snart 2-åriga dottern Katell.

Aktuell: Halvtidsproffs i 08 Stockholm, ungdomstränare i Tyresö Basket. På väg att göra comeback i landslaget.

På meritlistan: 126 A-landskamper.