Idrotten ska sjuda av liv i Hallunda/Norsborg

Chrishan Fernando och Victoria Escobar brinner för att fler ska börja idrotta.
Chrishan Fernando och Victoria Escobar brinner för att fler ska börja idrotta.
Visst finns det många i Hallunda och Norsborg som idrottar och lever ett aktivt liv.
Men andra står utanför föreningslivet och rör på sig för lite. Nu ska de få hjälp att komma igång.

Sällan har det varit så livligt i Botkyrkahallen i Hallunda. Stojande och glada ungar springer i trapporna, trängs på läktaren eller är nere på stora golvet och spelar fotboll, pingis, cricket och åker skateboard. I andra utrymmen finns möjlighet att prova på parkour, dans, judo, basket, med mera.

Tisdag till torsdag denna vecka är det öppet hus och ”Höstlovskul” för barn som är 6-12 år. Cirka 400 ungar plus föräldrar kommer varje dag.

– Barnen får något kul att göra på lovet och föreningarna som är här får en plattform för att rekrytera, säger Chrishan Fernando.

Flera projekt

Chrishan och kollegan Victoria Escobar är huvudarrangörer för ”Höstlovskul” som bara är ett av många projekt som ska få fler att börja idrotta.

De är anställda som projektledare av Stockholmsidrotten (Stockholms idrottsförbund) sedan den första januari, och området de är verksamma i är Hallunda och Norsborg. Syftet är att få fler att börja idrotta, inte minst tjejer.

Tjejkvällar

24-åriga Victoria Escobar leder bland annat tjejkvällar en gång i månaden i folkets hus i Hallunda. Kvällarna kan vara en dörr för tjejer att komma in i föreningslivet.

– Vi dansar, pratar mycket och har föreläsningar i en avslappnad miljö, säger Victoria. Fokus är på att bygga upp självkänsla och självförtroende.

Hittat nya ledare

Hela projektet i Hallunda/Norsborg är inte speciellt inriktat på tjejer, utan egentligen på alla som inte idrottar eller är med i föreningslivet.

– Vi vill helt enkelt få fler att idrotta och vill motivera dem att fortsätta hela livet, säger Victoria. Vi försöker skapa hunger och nyfikenhet på idrott, området har potential att blomma. Vi söker också nya ledare, och hittills har vi funnit 25-30 stycken.

Lokala förebilder

Victoria Escobar och 28-årige Chrishan Fernando bor båda i området. De menar att det är viktigt med lokala förebilder, att ha naturliga relationer till folk.

– Vi är kompisar och pratar med alla, säger Chrishan. Inte bara med invånarna utan också med polisen, socialtjänsten, föreningarna, skolan och fritidsgårdarna.

Ute på patrull

Förutom arrangemang som ”Höstlovskul” och tjejkvällar är Chrishan och Victoria sysselsatta med att stötta föreningar som vill satsa, de hjälper till med ledarutbildningar och även med att fixa utrustning och material.

– Och ibland går vi runt utomhus i området och kollar att idrottsytorna är som de ska, att det finns nät i målen och linjer på planerna, säger Chrishan Fernando.

Fakta

Fem områden i Storstockholm utvalda

Stockholmsidrottens satsning på att få in fler i idrotten är ett led i att regeringen har avsatt medel till detta.

Riksidrottsförbundet har fördelat dessa medel till respektive distrikt för att idrotten ska stödja etablering och inkludering av nya målgrupper.

Fem områden har valts ut i Storstockholm: Hallunda/Norsborg, Rågsved/Hagsätra, Fisksätra, Hallonbergen/Rissne och Jordbro.

Målet är en mer nyfiken och välkomnande idrott, och på att få fler i rörelse och hålla i gång hela livet.