Nya arenor – över en halv miljard dyrare

Hjorthagshallen har blivit dyrare i flera omgångar.
Hjorthagshallen har blivit dyrare i flera omgångar.
Grimsta IP.
Grimsta IP.
Renoveringen av Hammarbys damers hemmaplan Kanalplan pågår men är klar tidigast i höst.
Kanalplan.
Riddersvikshallen.
Riddersvikshallen.
Så här ska bandyhallen i Gubbängen se ut.
Skiss på bandyhallen i Gubbängen.
Grimstaskolan, Vällingby
Grimstaskolan.
Gymnastikhall ska byggas på Mälarhöjdens IP.
Gymnastikhall ska byggas på Mälarhöjdens IP.
Bredängshallen.
Bredängshallen.
14 idrottsanläggningar i Stockholm har sedan hösten 2014 blivit mer än en halv miljard kronor dyrare än planerat. Beror på högkonjunktur på byggmarknaden, enligt Socialdemokraterna. Oacceptabelt, tycker Moderaterna.

När Socialdemokraterna vann valet 2014 avsatte man en extra miljard för att bygga nya idrottsanläggningar i Stockholm.

– Jag har följt upp det varje år och undrar vart den där miljarden tog vägen. Pengarna har bara gått till fördyringar av redan beslutade anläggningar, säger Bo Sundin (M), vice ordförande i idrottsnämnden.

Alexander Lindholm (S), ordförande i idrottsnämnden, tycker inte att bilden är rättvis.

– Vi har under vår mandatperiod slutfört fyra hallar som beslutades av Alliansen under den förra mandatperioden och dessutom tag beslut om sex nya hallar och ordnat 21 konstgräsplaner så det är definitivt ett ökat byggande. Men det stämmer att priserna har ökat, säger Alexander Lindholm (S), ordförande i idrottsnämnden.

Gymnastikhallen på Mälarhöjdens IP krympt och priset ökat från 49 till 80 miljoner kronor. Foto: Johan Kristensen.

”Högkonjunktur i byggsektorn”

En sammanställning som Moderaterna har gjort visar alltså att 14 idrottsanläggningar i Stockholm sedan hösten 2014 har blivit 522 miljoner kronor dyrare än beräknat.

– Det är högkonjunktur i byggsektorn nu och när vi upphandlar får vi oftast väldigt få bud. Byggföretagen har fullt upp och då kostar det att få byggt, säger Alexander Lindholm (S), ordförande i idrottsnämnden.

”Inte stirra sig blind”

Han tycker inte att man ska ”stirra sig blind på” vad stadens tjänstemän inledningsvis beräknar att ett bygge ska kosta.

– Först tas ett inriktningsbeslut och en uppskattning om vad det kan kosta. Sedan gräver man och kollar i marken och är det svåra markförhållanden eller något annat så korrigerar man förslaget till budget, säger han.

Renoveringen av Hammarbys damers hemmaplan Kanalplan pågår men är klar tidigast i höst.

Renoveringen av Kanalplan har ökat från 25 till 55 miljoner kronor.

M vill ha privata investerare

Moderaterna tycker att staden bör undersöka möjligheten att låta privata investerare bygga vissa idrottsanläggningar i kommunen. Men Socialdemokraterna gillar inte idén.

– Oftast blir det väldigt dyrt om något privat företag ska garanteras att kommunen hyr tider i deras hall under en väldigt lång tid framöver. Samhällsekonomiskt blir det oftast en minusaffär för skattebetalarna, säger Alexander Lindholm.

Fler billiga hallar

Så här ska bandyhallen i Gubbängen se ut.

Bandyhallen i Gubbängen beräknades först kosta 110 miljoner kronor men har nu ökat till 194 miljoner.

Moderaterna vill att kommunen bygger fler billiga hallar i stället för få dyra. Enligt Moderaterna behöver staden agera annorlunda när man upphandlar.

– Vi tog in anbud om att bygga fem hallar. Då får man ett annat pris än om man upphandlar varje hall för sig. Vi behöver bygga fler billiga träningshallar än dyra hallar som uppfyller mycket mer. Vi har en brist på hallar och behöver många fler. Framförallt så krävs det det ledarskap som driver kostnadsfrågorna så att förvaltningen har det trycket på sig och att man faktiskt vågar säga nej om det blir alldeles för dyrt, säger Bo Sundin.

”Förlänger byggprocessen”

Alexender Lindholm (S) säger att Socialdemokraterna ”gärna bygger billiga koncepthallar” men att markförhållandena ofta är svåra och gör det omöjligt.

– Oftast är tvungen att gå in och göra något åt markförhållandena. Dessutom kräver det detaljplan vilket förlänger byggprocessen, säger Alexander Lindholm.