Min lokala hjälte

Linnéa tar 
strid mot 
näthatet

Linnéas Instagramkonto har över 140 000 följare.
Linnéas Instagramkonto har över 140 000 följare.
Linnéa Claeson tröttnade på äckliga sexinviter från okända män på sociala medier. Med hjälp av humor plockar handbollsprofilen poäng på nätsnuskarna.

Handbollsprofilen Linnéa Claeson från Skuru IK får dagligen ta emot trakasserier och sexuella inviter på internet. Efter en tv-sänd handbollsmatch är det som värst. För att bemöta och visa upp sin och många andras vardag drog hon igång Instagramkontot @assholesonline. På kontot med långt över 100 000 följare finns runt 300 skärmdumpade konversationer.

– Jag har försökt att bemöta kommentarerna med humor, lite för att få andra att skratta åt det. Sedan kan vi se det faktiska problemet och försöka förändra. Om vi har skrattat åt något är det lättare att angripa problemet, säger Linnéa Claeson.

Linnéa känner att man inte kan prata nog om sexuella trakasserier och vill öka medvetenheten om hur det ser ut på nätet. Att dessa kommentarer kan drabba vem som helst.
Efter att hon lade ut inläggen på Instagram har många oroliga och chockade föräldrar, lärare och andra vuxna hört av sig till henne.

Händer överallt

De frågar alla samma saker:
– Är det sant? Får du verkligen dessa kommentarer? Det är helt sjukt!
– Ja, det här händer och det finns inga gränser. Överallt på internet där det finns en chatfunktion eller där man kan skicka meddelanden så hittar vi detta. På spelsidor, quizkampen, wordfeud och till och med i blocketannonser kontaktar män tjejer med förslag på både det ena eller det andra, säger Linnéa.

Det händer också att personer skickar bilder på sina  könsorgan. När Linnéa svarar att hon inte är intresserad eller ifrågasätter personerna får hon ofta ta emot dödshot eller beskrivningar på vad personen ska göra med henne i sexuell väg.

”Ibland blir jag rädd men känner samtidigt att jag måste vara modig eftersom det här är så viktigt.”

– Vissa blir oerhört provocerade över att se sig själva bli publicerade och det leder ofta till fler våldsamma hotelser. Ibland blir jag rädd men känner samtidigt att jag måste vara modig eftersom det här är så viktigt. Jag hänger inte ut personer med namn, de är fortfarande anonyma eftersom jag vill diskutera samhällsstrukturer och problemet i stort, inte individer.

Linnéa är långt ifrån ensam

Norrköpingsfödda Linnéa Claeson flyttade till Stockholm för att satsa på handbollen och började spela för Skuru IK där hon har spelat tre raka SM­-finaler. Hon är också juniorvärldsmästare två gånger om. Efter varje tv-sänd handbollsmatch får hon ta emot många sexistiska kommentarer om hennes utseende. Hon är inte ensam, det händer många kvinnliga idrottare. Mountainbikecyklisten Jenny Rissved fick stänga sin blogg efter OS-guldet på grund av sexistiska kommentarer.

”Digita­liseringen har gjort det möjligt att kränka varandra på det här sättet.”

– Jag tror att de som skickar sexuella trakasserier väljer sitt eget välmående framför någon annans. Att de objektifierar och trycker ner sitt offer i en kombination av makt och sex. Det går inte att peka på någon specifik grupp män, det är verkligen vem som helst. Digita­liseringen har gjort det möjligt att kränka varandra på det här sättet, säger Linnéa.

Hennes förhoppning är inte bara att fler kvinnor står upp för sig själva utan även att män vågar säga ifrån och bryta patriarkatsnormerna som ofta kommer upp till ytan.

– Mitt arbete riktar sig även till män och killar och jag hoppas på ett bättre ansvarstagande. Jag vill att de ska ta ansvar för sig själva och för sin omgivning. Till exempel om någon drar ett sexistiskt skämt ska man säga ifrån att det inte är OK. Det handlar om civilkurage, medmänsklighet och att bryta osunda normer som redan sitter djupt rotade i samhället.

Linnea Claeson från Skuru handboll om trakaserier på nätet

Linnéa Claeson från Skuru handboll om trakaserier på nätet.

Fakta

Linnéa Claeson

Ålder: 25 år.

Gör: Spelar handboll i Skuru IK. Läser juridik på Stockholms universitet.

Aktuell: Med sitt Instagramkonto @assholesonline. 
Har startat Omtanke Stockholm som hjälper hemlösa.

Meriter: Två VM-guld som junior, tre SM-finaler.

Färre polisanmälningar leder till åtal efter ny lagstiftning. Brott på internet är särskilt drabbat.

Polisen kan begära ut uppgifter på internetanvändare hos bredbandsleverantörerna och på så sätt få en identitet på personer som har begått ett brott. Men efter en ny lag behöver inte bredbandsleverantörerna lagra IP-adresser vilket gör att det blir svårt för polisen att få fram uppgifter på förövarna.

Polisen ser gärna att alla fall av sexuella trakasserier polisanmäls även om det inte leder till åtal. Det skulle minska mörkertalen och statistiken kan användas för att kunna placera polisresurserna på rätt ställe inom organisationen.

– Vissa av anmälningarna går att spåra men i de flesta fall gör det inte det. Många ärenden läggs ner, i högre grad i dag än tidigare, säger Anders Ahlqvist som är kriminalkommissarie på nationellt it-brottscentrum.

 

anders-ahlqvist-polis-foto-jimmy-gustafsson

 

Fakta

Detta kan du göra om du blir utsatt

Det viktigaste är alltid att du hittar ett sätt att bemöta det på som du själv är bekväm med.

Annars har Linnéa Claeson och Anders Ahlqvist några tips.

Linnéa Claeson:

  • Polisanmäla.
  • Be honom dra åt helvete.
  • Berätta för någon som du litar på.

Anders Ahlqvist, Polis:

  • Anmäl till det sociala mediet där det hände.
  • Gör en polisanmälan även om man inte tror att det hjälper.
  • Spara det som har hänt. Gärna med en skärmdump på hela skärmen så att all info finns med