Idrottsplatser ska rustas för miljoner

Dick Bengtson (M) har stora planer. Bland annat Tyresövallen ska få en rejäl ansiktslyftning.
Dick Bengtson (M) har stora planer. Bland annat Tyresövallen ska få en rejäl ansiktslyftning.
Kommunen satsar 11 miljoner kronor på upprustning av idrottsplatser.

– Vi gör en ”make over”. Det handlar om en total ansiktslyftning, säger Dick Bengtson (M), kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Det var ett tag sedan Dick Bengtson besökte Tyresövallen.

– Senast var i höstas när Tyresö FF spelade stormatch i dam­allsvenskan. Men jag har tillbringat många år här eftersom mina tre barn har spelat fotboll i Tyresö och Hanviken. Själv tränade jag Tyresös P88-lag tills spelarna var 16 år, säger Bengtson.

I tisdags i förra veckan var han tillbaka på sin gamla hemmaarena. Bengtson såg förnöjt ut över en anläggning som snart ska genomgå en förvandling.

I nästa vecka ska kommunfullmäktige klubba igenom beslutet att satsa 11 miljoner kronor på renovering av Tyresövallen och Forn­uddens bollplan.

– Det blir en total ansiktslyftning. Vi i Alliansen gör denna satsning inte minst för att gynna ungdoms- och breddidrotten.

Tyresövallens A-plan får nytt konstgräs under sommaren. Det kommer att vara anpassat för Tyresö FF:s damlags matcher i Champions League. Med tanke på dessa matcher kommer arenan att anpassas till gällande säkerhetsregler.

A-planens gamla konstgräs flyttas över till B-planen som byggs om till att bli hemmaarena för amerikansk fotboll. Planen breddas och förlängs. En läktare för 500 åskådare uppförs och belysningen förbättras.

– Över 3 miljoner kronor investeras enbart i B-planen, säger Bengtson. Det är förmodligen en av de största satsningarna på amerikansk fotboll någonsin i Sverige.

Markus Magnell, ordförande i Tyresö Royal Crowns, välkomnar flytten från Tyresövallens A-plan till B-planen.

– Det här kommer att bli jättebra. Kommunen känner till vårt förbunds tävlingsbestämmelser och jag utgår från att dessa följs när planen anläggs.

Det handlar mycket om rockader med konstgräs. B-planens gräs flyttas till Fornuddens bollplan.

– Det är roligt att kunna göra detta, säger Bengtson. En yta för lek och spontanidrott skapas i Fornuddsparken, och ungdomsfotbollen gynnas också.

Även Nyboda skola får en konstgräsplan som ska vara klar hösten 2013. Detta var beslutat sedan tidigare. Planen kostar 1,5 miljoner kronor, och den summan är utöver de 11 nya investeringsmiljonerna.

– I grunden är vi relativt duktiga på att förse föreningarna med anläggningar. Och vi har länge haft nolltaxa för barn- och ungdoms­idrott i våra anläggningar. Men vi kan bli bättre på allt, säger Dick Bengtsson.

Så vad händer i framtiden?

– Nästa satsning blir på ridsporten. Vi ska sätta oss ner och ta reda på vad som behövs. Det har redan gjorts en stor undersökning om möjligheten att flytta ridskolan till Alby friluftsområde.

Fakta

Så ska idrottsplatserna förbättras

Tyresövallen: Nytt konstgräs läggs på A-planen. Omklädningsrummen upprustas. Nytt läktartak. B-planen breddas och förlängs och ny läktare byggs. Detta blir hemmaplan för den amerikanska fotbollen.

Fornuddens bollplan: Här läggs en konstgräsmatta som ska vara öppen för både spontan­idrott och ungdomslag i fotboll.

Nyboda skola: Får konstgräs för spontanidrott och ungdomsfotboll.