Idrottsstjärnor bekämpar cancer i Åkersberga

Mikael Tellqvist
Mikael Tellqvist har skänkt sina benskydd och plockhandske från OS-finalen i Turin 2006.
Den 10 juni ställer drygt 30 profiler inom sport och media upp och spelar ”Matchen mot Cancer”, en välgörenhetstävling i golf på Åkersberga Golfklubb. Efter tävlingen blir det en auktion där bland annat ishockeystjärnan Mikael Tellqvists benskydd och plockhandske från OS-finalen i Turin 2006 ropas ut.

– Tellqvist är på plats och signerar åt de som ropar in grejerna. Vi har även fått en signerad tävlingströja av Henrik Stenson, och våra sponsorer har skänkt saker som också auktioneras ut, säger Johan Dagerhamn, initiativtagare till ”Matchen mot Cancer”.

Han ordnade sitt första välgörenhetsarrangemang redan 1993, en innebandymatch i Borlänge där han är uppvuxen.

Fick själv cancer 1995

– Min farmor dog i cancer 1987, det var bakgrunden, säger Johan.

Två år efter innebandymatchen, 1995, drabbades han själv av testikelcancer. Johan tillfrisknade och ordnade ett nytt arrangemang tio år senare, en välgörenhetsmatch mellan Mariehamns damlag, där han var tränare, och FCZ med Glenn Hysén som tränare.

”Ser ut att gå år rätt håll”

2014 drabbades Johan av cancer för andra gången, nu en variant av testikelcancer som även satte sig i ryggen och kroppspulsådern.

– Det blev ett större ingrepp den gången, men nu är jag på tredje året efter och allt ser ut att gå åt rätt håll.

Johan Dagerhamn

Johan Dagerhamn.

Samma år som Johan gick sin match mot cancer drog han igång ”Matchen mot Cancer” – då i form av en innebandymatch mellan ett kändislag och Ackers herr- och damlag, som han då tränade.

Stjärnorna är lagledare

– Sedan tog klubben över och hör kört ett liknande arrangemang två gånger, säger han.

Nu är det alltså dags för ”Matchen mot Cancer” att äntra golfbanan. Flera profiler inom media, musik och idrott ställer upp och kommer till Åkerberga Golfklubb den 10 juni.

– De spelar själva och är även teamledare för lag med sponsorer, säger Johan.

Redan över 200 000 kronor

Sponsorerna, både företag och privatpersoner, har betalat i förväg och redan före tävlingsdagen har ”Matchen mot Cancer” fått in över 200 000 kronor. Alla som är involverade i eventet arbetar helt ideellt så alla pengar går oavkortat till Barncancerfonden, CancerRehabFonden och Radiumhemmets forskningsfond.

Bland idrottsprofilerna som kommer att vara på plats finns utöver Mikael Tellqvist exempelvis Torgny Mogren (skidor), Anette Norberg (curling), Christian Olsson (friidrott), Magnus Hedman (fotboll), Niclas Jihde (innebandy), Anders Holmertz (simning) och Thomas Rundqvist (ishockey).

Tävlingen startar klockan 10

Redan nu står det klart att det blir ”Matchen mot Cancer” på Åkersberga Golfklubb även nästa år.

– Det här blir nog en årligt återkommande grej. Jag håller redan på att jobba på startfältet till 2018. Dessutom håller jag och några av idrottsprofilerna som är med i år på att jobba för att skapa en mötesplats för cancerpatienter. Jag vet själv att behovet finns, man kan känna sig ganska utlämnad, säger Johan.

Den 10 juni öppnas banan för allmänheten klockan 8.30. Veteranflyg kommer på besök 9.20, och klockan 10 är det spelstart för golftävlingen. Efter den, omkring klockan 16, är det dags för auktion.