Inga långa bollar på Bengt i toppderbyt

Srbija FF och IFK Stockholm möts i derby och seriefinal i division 3. Vi träffade en spelare från vardera laget, Karlo Petrovic och Arda Celik.
Srbija FF och IFK Stockholm möts i derby och seriefinal i division 3. Vi träffade en spelare från vardera laget, Karlo Petrovic och Arda Celik.
I toppen av division 3 södra Svealand tronar två lag från västra söderort – IFK Stockholm och Srbija FF. På söndag möts de i ett derby. Och storpublik väntas till Mälar­- höjdens IP.

– Ja, det blir nog fullt här. Det var 250 åskådare här när Srbija mötte Brandbergen. När vi spelar på söndag gissar jag på 500.

Det säger Arda Celik som är offensiv högerback i gästerna från Vårberg, IFK Stockholm. Vi träffar honom och Karlo Petrovic, målvakt och assisterande tränare i Srbija, på Mälarhöjdens IP där söndagens drabbning äger rum.

De känner inte varandra men de har mötts på planen ett antal gånger tidigare, både i division 5 och i division 4.

– Båda lagen har klättrat. Först gick vi upp i fyran, sedan Srbija. Sedan gick vi upp i trean, och så Srbija året efter. De har liksom kommit efter oss, säger Arda Celik.

– Då får det bli tvärtom i år! säger Karlo Petrovic och skrattar.

Uppenbart är att fotbollen i västra söderort mår bra just nu. IFK Aspudden-Tellus har tagit sig från fyran till tvåan på ett par år, och har hittills klarat sig bra som nykomling. Nu är alltså IFK Stockholm och Srbija FF – båda i division 5 för några säsonger sedan – på väg att göra dem sällskap i division 2.

– Vi är ju nya i trean i år och kravet från styrelsen var bara att hänga kvar. Men vår tränare sa att vi kunde bli ett topplag, och han fick rätt. Vi har fem nya spelare från forna Jugoslavien, de har förstärkt oss. Och laget är ungt. De flesta är 21 eller 22. Jag drar upp medelåldern, säger 32-årige Karlo Petrovic.

Även IFK Stockholm har ett ungt lag, berättar Arda Celik som själv är 22 år och har spelat för klubben hela sin karriär.

– De flesta är som jag, och så har vi ett par lite äldre med rutin. Att det går så bra för oss beror på att alla i laget börjar förstå hur vi ska spela. Vår tränare Hakan Bezgin var ny i fjol. Han började från grunden. Nu börjar hans spelidé sitta.

Så hur ska ni spela?

– Vi försöker rulla boll, helst genom mitten. Vi ska ha bollinnehavet och rulla. Inga långa bollar på Bengt alltså.

Någon Bengt finns heller inte i truppen, varken hos IFK Stockholm eller Srbija.

– Våra spelare kommer från Makedonien, Montenegro, Bosnien, Serbien. Och så jag som är kroat, säger Karlo Petrovic.

– Och i IFK Stockholm har vi total blandning. Jag är kurd, men i laget finns kongoleser och turkar och – allt! säger Arda Celik.

Frågan är vilka som vinner toppmötet i division 3 södra Svealand – hemmalaget med sin balkanmix eller bortalaget med sin totalmix. På söndag vid 18-tiden har vi svaret.

Fakta

IFK nästan 100 år äldre än Srbija

Namn: IFK Stockholm.

Ålder: Bildades 1895.

Hemmaplan: Vårb­ergs IP.

Historia: Bland de första fotbollslagen i Stockholm. Kom tvåa i SM 1905. Flyttade från Östermalm till Vårberg 1975 på grund av barnbristen i innerstan.

Lag: Herrlag, reservlag och 19 ungdomslag.

I tabellen: 1:a med 25 poäng på 10 matcher.

Namn: Srbija FF.

Ålder: Bildades 1992.

Hemmaplan: Mälarhöjdens IP.

Historia: Hette först Sveti Sava FF, men bytte namn till Srbija FF 2002. Har åkt lite upp och ner i divisionerna, men aldrig tidigare varit så högt upp som nu.

Lag: Herrlag och reservlag.

I tabellen: Skuggar IFK Stockholm med sina 22 poäng.