IK Frej är som en familj

Christophe Lallet öppnar fönstret för att Frejfansen ska kunna ta del av firandet.
Christophe Lallet öppnar fönstret för att Frejfansen ska kunna ta del av firandet.
Anton Lund är ledare för Frej Täbys hejarklack, Frej Vikings, som bestämt sig för att stöttat laget under det tuffa första året i superettan.
Anton Lund är ledare för Frej Täbys hejarklack, Frej Vikings, som bestämt sig för att stöttat laget under det tuffa första året i superettan.
Med IK Frej i superettan är elitfotbollen lite mer jordnära, mer familjär och skön.

När Christophe Lallet öppnar fönstret till omklädningsrummet vet han att mobilkameror ska klicka och jublet stiga.

För ett par omgångar sedan kritiserade förbundets matchdelegat IK Frej Täbys arrangemang. Kritiken handlade om att två spelare vid inmarschen – från omklädningsrummet ut på plan – gått in i fel ordning. Om det sedan var nr 7 som gick före nr 6 eller nr 9 före nr 8 spelar ingen roll.

Det finns många viktiga men även fåniga regler och krav på föreningar i superettan. Många har gjort sig lustiga över Vikingavallens brister på A L L T sedan laget i höstas chockade Öster i kvalet.

Vad få kan förlöjliga är Kyrkbybornas kärlek till laget och vice versa. På väg av plan efter förra veckans seger mot Ljungskile gjorde spelarna high five med barn och ungdomar som stod längs repen som ska avskilja publiken från spelarna. Några spelare bjöd även på lätt dans, små segersteg.

Och när målvakten Marko Atanackovic vrålade igång segersången i omklädningsrummet skallrade kristallkronan som sitter i taket i takt med ungdomarnas knackningar på fönstret. Och till deras förtjusning öppnas det av Christophe Lallet. Det skulle aldrig kunna ske på någon annan av superettanlagens arenor.

– Det är ju Frej – en familjeklubb, säger tränaren Bartosz Grzelak. Jag tror inte att vi kan se det här någon annanstans i svensk elitfotboll. Vi har en fördel i att det bara är Frej på Vikingavallen. Före och efter våra träningar är det Frejungdomar här, det skapar samhörighet. När vi käkar gemensamt på Frejknuten, sätter sig barn vid våra bord för att snacka fotboll.

Att Frej Täby dessutom fått en supporterklack, ännu liten men ändå, uppskattar Grzelak:

– Fantastiskt roligt. Med dem ska vi kunna bygga en ”fan base” (trogen skara) som stöttar oss på hemmamatcherna.

Anton Lund, 16, ledde med megafon klacken mot Ljungskile.

– För tillfället är jag klackledare, men vi är flera som fixar tröjor, ramsor och sånt. Banderollen är handmålad och megafonen lånade vi innan vi köpte den.

Klacken heter Frej Vikings och består av 30-40 personer. Målet är att bli fler.

– Jag hoppas att vi under säsongen ska fylla ståplats, säger Anton Lund och höftar till med att det skulle behövas 150 personer.

För Bartosz Grzelak är läget självklart.

– Klart att vi ska uppmana fler att skapa en supporterkultur runt Frej. Det är ett lyft för spelarna, hela klubben och bara positivt.

Du ser inga problem i att ni och publiken kommer varandra för nära?

– Absolut inte. Det är Frej, säger Bartosz Grzelak.