Ikonens dotter är åter i AIK

Jennie Nordin trivs som mittback, men vikarierar gärna på sin gamla position som anfallare.
Jennie Nordin trivs som mittback, men vikarierar gärna på sin gamla position som anfallare.
Efter två säsonger i Linköping, där hon vann cupguld och SM-medaljer, är Jennie Nordin tillbaka i svartgult på Skytteholms IP.
Efter två säsonger i Linköping, där hon vann cupguld och SM-medaljer, är Jennie Nordin tillbaka i svartgult på Skytteholms IP.
Hon har vunnit Svenska cupen och SM-medaljer. Nu är hon tillbaka i AIK för att rädda laget kvar i damallsvenskan.

– Jag gick hit för att utmana mig, säger hon.

Jennie Nordin kisar mot solen på Skytteholms IP. Krister Nordins dotter är tillbaka efter två säsonger i Linköping.

– Det är kul. AIK känns ändå som min moderklubb. Jag kom hit när jag var 13 år och det är här jag har spenderat mest tid.

Med Linköping vann hon Svenska cupen förra våren, tog lilla silver i damallsvenskan 2013 och brons i höstas.

– Vi dominerade ju ofta matcherna och det var utvecklande att vara med så pass mycket i speluppbyggnaden. Tempot var högre och laget spelmässigt bättre, säger hon.

Men allt var inte solsken. I matchen mot Örebro den 9 juli förra året skadade hon ett ledband i vänster knä. Efter det blev det bara ytterligare en match – mot AIK på Skytteholm den 11 oktober – innan säsongen var över.

– Efter skadan fick jag inte riktigt upp min standard och jag fick inte heller någon större chans att visa att jag skulle ha en plats, säger hon.

AIK hade åkt ur damallsvenskan förra året om inte Tyresö FF hade gått i konkurs. Jennie Nordin är inställd på att laget får kämpa för kontraktet i år igen.

– Jag gick hit för att utmana mig. Här vet jag att vi kommer att försvara oss mycket, jag kommer att komma i många tuffa situationer som försvarare och måste se till att behärska dem.

Vad har laget för mål?

– Vi vill inte bara hålla oss kvar. Vi ska se till att vinna matcherna mot Mallbacken, Hammarby och Piteå och de andra lagen som kommer att ligga där nere i tabellen. Det kommer att bli väldigt viktigt.

Hon trivs bäst som mittback men var anfallare tidigare.

– Som forward är jag framför-allt en targetspelare som håller ner backar och är jävligt jobbig.

Hon har ingenting emot att vikariera på sin gamla position.

– Jag tycker bara det är roligt om jag blir uppflyttad i slutminuterna.

I slutet av maj ska hon spela en fyrnationsturnering i Norge med det svenska U23-landslaget. Men hon siktar högre än så.

– Självklart vill jag in i A-landslaget. Det är så klart extra tufft en säsong när det är ett stort mästerskap men det är dit jag vill.

Hon är alltså dotter till Krister Nordin som vann tre SM-guld: ett med Djurgården, 1989, och två med AIK, 1992 och 1998.

– Jag var i princip med pappa på varje match och träning och bodde nästan på Karlberg. Det blev nog lite för mycket fotboll ett tag. Men självklart är jag stolt över att ha en sådan AIK-ikon som pappa.

Båda föräldrarna följer hennes karriär och kommer gärna med tips.

– Det är jättekul, de är väldigt engagerade. Pappa brukar säga: ”Ut med bommen!” Det betyder att jag ska hålla ut armen och styra motståndarna mot linjen.

Jag var i princip med pappa på varje match och träning och bodde nästan på Karlberg.Jennie Nordin

Fakta

Pratar i sömnen

Namn: Jennie Nordin.

Ålder: 21 år.

Bor: Vireberg, Solna.

Familj: Mamma Marina, pappa Krister, och storebror Andreas, 24.

Yrke: Arbetar med kund-service på en bank.

Sömnpratar: ”Jag har skaffat en app som spelar in vad jag säger i sömnen. Det ska bli väldigt intressant att äntligen få höra.”

Aktuell: Mittback i AIK som möter Mallbackens IF i damallsvenskan på Grimsta IP på lördag klockan 16. Då är dock Jennie avstängd efter ett rött kort mot Umeå i torsdags.