ANNONS

Ilska i Tungelsta när löfte om hall svikits

Mikael Westlund och Michael Lennse är besvikna. De står framför en tom yta på Tungelsta IP där politikerna lovat att bygga en idrottshall. Men inget händer.
Mikael Westlund och Michael Lennse är besvikna. De står framför en tom yta på Tungelsta IP där politikerna lovat att bygga en idrottshall. Men inget händer.
Besvikelsen är stor bland ledare och aktiva i Tungelsta IF. De menar att vallöftet om en ny stor idrottshall i Tungelsta har svikits.

– Politikerna har lurat oss så det visslar, säger styrelseledamoten Mikael Westlund.
ANNONS

Strålkastarna skär igenom höstmörkret på Tungelsta IP där pojk- och flicklag trängs och tränar fotboll på konstgräsplanen. Men en stor yta mellan planen och Tungelsta skola ligger öde.

Michael Lennse och Mikael Westlund suckar tungt.

– Det är här politikerna lovat att bygga en stor idrottshall med läktare, men nu blir det igenting. Vi är grymt besvikna, säger Westlund som sitter i Tungelsta IF:s styrelse.

Michael Lennse är klubbens ordförande. Han anklagar den tidigare oppositionen för att ha svikit vallöftena. Den då S-ledda oppositionen har nu makten i Haninge kommun.

– I fjolårets valrörelse delade de ut lappar i brevlådorna där de lovade att bygga tre idrottshallar i Haninge med start i Tungelsta 2015. Hallen här skulle vara stor med måtten 40×20 meter. Men det har visat sig bara vara valfläsk vilket jag tycker är fruktansvärt.

Lennse säger att behovet av en hall är akut.

– Tungelsta växer och det kommer massor av nya barn hela tiden. Vi har över 500 aktiva medlemmar och bara tillgång till gympasalen i Tungelsta skola, och den räcker inte till. Våra pojk- och flicklag i fotboll och innebandy har svårt att få träningstider. Redan nu har vi sett effekterna, flera ungdomar har sökt sig till andra klubbar.

I stället för att en idrottshall byggs ska fem bodar utplaceras på platsen. De ska fungera som tillfällig skolmatsal under tiden den permanenta renoveras. Sedan ska de eventuellt användas som lektionssalar.

– Jag har pratat med personer på fritidsförvaltningen som säger att det inte lär byggas någon ny idrottshall förrän efter 2020, säger Lennse.

ANNONS

Tungelsta IF har haft flera möten med politiker från kultur- och fritidsnämnden, bland andra ordföranden Mehmet Coksürer (MP) och förste vice ordförande Christer Erlandsson (S).

– I våras bjöd vi hit politikerna för att presentera klubben och diskutera hur hallen skulle se ut. Då fick jag veta att det pågick en utredning. Tiden gick och vi hade ett uppföljningsmöte. Då hade inget hänt, och vi fick inte ta del av någon utredning. När jag sa att de lovat att bygga en hall var svaret att de skulle titta på en lösning.

Christer Erlandsson säger att han har full förståelse för besvikelsen.

– Vi ska hålla våra vallöften. Vi lovade att bygga tre fullstora hallar i kommunen varav en i Tungelsta. Men det är en misstolkning att vi lovat att Tungelsta skulle stå först i raden. Vi kan inte lova att börja bygga redan året efter valet.

Erlandsson säger att förvaltningen fått i uppdrag att tillsammans med förening och skola utreda var det är geografiskt bäst att bygga hallen.

– Jag träffar gärna klubben igen för diskussion. Vi är till för medborgare och idrottsrörelse.

Fakta

Tre stora idrottshallar ska byggas

I valrörelsen 2014 lovade den S-ledda oppositionen att bygga tre fullstora idrottshallar i kommunen om det kom till makten. Hallarna skulle vara placerade vid Tungelsta skola, Haga-Lyckebyskolan och Ribbyskolan.

Budgeten var 60 miljoner kronor, 20 miljoner per hall.

Ännu har inga spadar satts i marken. I Tungelsta Idrottsförening är besvikelsen stor. Behovet av en ny hall är akut, men den kan dröja till 2020 eller senare.

ANNONS