Industrilokal sökes för att spela pingis

Patrik Torsell och Peter Gripler i Tibble-Kungsängen bordtennisklubb saknar egen hall. Här i I Lillsjöskolan finns få halltider och ingen möjlighet till spontanträning.
Patrik Torsell och Peter Gripler i Tibble-Kungsängen bordtennisklubb saknar egen hall. Här i I Lillsjöskolan finns få halltider och ingen möjlighet till spontanträning.
Tibble-Kungsängen BTK spelar kvar i pingisligan nästa år. Nu höjer klubben kravet om en bordtennishall och elitbidrag.

Förhoppningen är att göra som svenska mästarna Eslöv – hitta en industrilokal.

Tibble-Kungsängen kapade inte åt sig några medaljer på bordtennis-SM i Karlskrona i början av mars.

Men spelarna nosade upp information som visade sig guld värd.

BTK Frej från Växjö avstår att utmana Tibble-Kungsängen om deras plats i högsta serien av ekonomiska skäl. Upplands-Bro-klubben slipper därmed ett kvaldrama och får spela vidare i pingisligan till hösten.

– Nu har vi större chans att få en bordtennishall, säger Patrik Torsell.

På sju år tog sig Tibble-Kungsängen från division 7 till pingisligan. Men hemmaarenan har inte utvecklats i samma takt.

Den gångna säsongen gav bordtennisförbundet klubben dispens att spela sina matcher i Lillsjö­skolan trots att den saknar både läktare och uppvärmningsbord.

Även träningsmöjligheterna begränsas kraftigt eftersom bordtennispelarna måste samsas om lokalen.

Så gott som alla andra elitklubbar har hallar som enbart används till bordtennis.

– De kan gå dit dygnet runt och spela. Vi är ju helt låsta, vi har kanske sämst sits av alla pingisklubbar som någonsin har spelat i högsta serien. Vi har varit en del i Vällingbyhallen och tränat, de har ju en egen pingishall. Men man vill ju helst inte sitta och åka dit, säger Patrik Torsell.

Klubben hoppas att Upplands-Bro kommun kan hjälpa till att ordna en lokal.

– En ny hall kostar nog en fem, sex miljoner. Men om man som Eslöv kan hitta en gammal fabrikslokal behöver det nog inte vara så dyrt – då slipper man ju bygga. Det ser lite halvskabbigt ut men får man upp reklamskyltar, rullar ut en röd matta och sätter upp sex pingisbord blir det perfekt. Det borde kunna finnas någon i Upplands-Bro som har en lokal som de vill bli av med, säger Patrik Torsell.

Kommunalrådet Iréne Seth (M) säger:

– Sannolikheten att hitta en sådan lokal är inte så stor. Lokalbristen är stor i Stockholms län, men hittar vi en är det klart vi tittar på den.

Hon hoppas att kommunen på något sätt kan hjälpa bordtennisklubben att hitta en bättre lokal.

– Som jag bedömer det skulle det kanske gå att bygga ut tennishallen. Men man måste ju undersöka om det går att göra rent tekniskt och om tennisklubben och pingisklubben vill, för de måste ju samarbeta i så fall.

Flera av klubbarna i pingisligan får elitbidrag av sina hemkommuner. I slutet av förra året gav Upplands-Bro kommun också Tibble-Kungsängen BTK ett elitbidrag på 200 000 kronor. Men Iréne Seth har kallat stödpengarna för en ”unik engångsinsats” och att kommunen normalt endast ger bidrag till barn- och ungdomsidrott.

– Ska vi ge elitlag för vuxna pengar? Det har vi aldrig gjort förr. Vi har tillsatt en utredning att se över det här. Om bordtennis­klubben får pengar kanske det finns andra klubbar som också borde få. Varje krona måste processas rätt. Vår inriktning när det gäller sådana bidrag är ju på barn och ungdomar. Men jag tror att elitspelare kan bli förebilder och få fler barn och ungdomar intresserade att idrotta som aldrig hade tagit det steget annars och det måste vi naturligtvis väga in, säger Iréne Seth.

Fakta

Hoppas på besked före seriestarten

Upplands-Bro kommun utreder om man kan ge Tibble-Kungsängen BTK något elitbidrag i framtiden.

Iréne Seth (M) hoppas kunna ge ett besked innan pingsligan drar i gång i september.

Kommunen ser även över möjligheten att ordna en bordtennishall.