Influensan ställer till oro i Ackers inför kvalet

Sofie Scanlan, Mikaela Jönsson, Miranda Nilsson och Frida Nilsson är fyra av Ackersspelarna i poängligans topp. Saknas på bilden gör Emelie Wengse, trea i interna poängligan
Sofie Scanlan, Mikaela Jönsson, Miranda Nilsson och Frida Nilsson är fyra av Ackersspelarna i poängligans topp. Saknas på bilden gör Emelie Wengse, trea i interna poängligan
Unga backen Frida Nilsson har gjort 16 mål och är med 37 poäng bara tre efter lagkaptenen Mikaela Jönsson.
Unga backen Frida Nilsson har gjort 16 mål och är med 37 poäng bara tre efter lagkaptenen Mikaela Jönsson.
Ingenting innanför sargen har stoppat Åkersberga IBF under division 2-vintern. Ändå finns ett orosmoln inför kvalet – influensans inverkan.

– Härom veckan kunde sju träna och influensa har inneburit att vi på slutet haft med 02-tjejer i matcherna, säger tränaren Andreas Berglind.

Den 8 mars spelar Ackers 22:a och sista grundseriematchen i damernas division 2 Stockholm. Kampen om seriesegern tog ”Ackers” död på efter 17 omgångar, egentligen tidigare än så. Laget nådde 14 raka 3-poängare innan segersviten bröts.

Seriesystemet är dock så elakt att en överlägsen serieseger är otillräckligt för att flyttas upp en division. För att gå upp i division 1 måste Ackers ta sig igenom två kval.

Normalt för ett lag i Ackers ”guldsits” är att lägga in en tuff träningsperiod, för att få till en formtopp fram mot kvalet. Det var också lagledningens avsikt, men influensan raserade möjligheten. I onsdags var många tillbaka i träning, men några behövde rensa luftvägarna i vattenpauserna.

– Vi är inte ensamma om att ha drabbats av influensan. Vi släppa det och tittar framåt, säger tränaren Andreas Berglind.

Utöver i tabellen märks Ackers dominans i poängligan. Laget har flera matchvinnare. Efter 20 omgångar toppar Mikaela Jönsson poängligan, skuggad av unga backen Frida Nilsson. Bland de sex främsta i poängtoppen finns även Emelie Wengse, Miranda Nilsson och Sofie Scanlan. Utropstecknet är 16-åriga Frida Nilsson, högerskjutande back med 37 poäng fördelat på 16 mål och 21 assist.

– Det har känts bra hela säsongen och vi är väldigt laddade inför kvalet. Serieförluster vi åkt på har fått oss att tända till, inse att inget är givet. Jag tror att vi har en bra chans att ta oss upp i division 1, säger Frida och understryker att lagets defensiv är lika bra som offensiven.

Fakta

Så spelas kvalet till division 1:

I play off 1 möter Ackers det lag som slutar tvåa i division 2 GUDH: Troligen Alunda, möjligen Borlänge. Lagen möts i bäst av två matcher och Ackers får fördelen av att spela match 2 på hemmaplan. Vinnaren ställs i play off 2 mot segraren i mötet Endre Ungdom-Trosa Edanö. Även play off 2 avgörs i bäst av två matcher och segrande lag går upp i division 1.

Kvaldatum: Första play off 1-matchen spelar i Alunda, eller Borlänge, den 12 mars. Returen i Åkersberga helgen efter.