ANNONS

(rubrik saknas)

Med nio månader till OS fick Sveriges friidrottselit en mental snyting – SOK:s rejält tuffare kvalgränser.

För Andreas Almgren innebar inte tidskravet att han fick skrämselhicka. Han är mer inställd på svenskt rekord 2016.
ANNONS

Innan Turebergs medeldistanstalang fått av sig jackan och satt sig har han hunnit ta udden ur frågan: Är du golvad av den extremt tuffa kvalgränsen som SOK, Sveriges olympiska kommitté, presenterade härom veckan?

Andreas Almgren är mitt emellan dagens två träningspass, pass 21 och 22 i tät följd.

– Dubbelpass elva dagar i rad, förtydligar han.

Så att sätta sig och tröstäta chips i tv-soffan – för att SOK satt tiden 1.45.20 som gräns för att springa 800 meter i Rio de Janeiro – är ingen åkomma som drabbat honom.

Han anser att kraven generellt är ”väldigt höga”.

– Men, det är något man får finna sig i. För egen del borde jag ha klarat kvalgränsen redan i år. Jag blev sjuk två gånger i somras. Annars hade jag sprungit under 1.45.

Ingående i topp- och talangprogrammet kan 20-åringen ta en genväg till OS. Skulle han under försommaren ”bara” springa på tider runt personliga rekordet, 1.45.59, kan det vara tillräckligt.

– Vi som har Tokyo 2020 som huvudmål har lite dispens – för att se och lära i Rio. Möjligen kan jag springa någon tiondel över 1.45.20 och ändå bli uttagen.

Vi ska inte tro att Almgren låter sig nöja med en ”dispensbiljett”. Sverige har tre talanger på 800 meter, utöver Andreas är det Johan Rogestedt och Kalle Berglund. När SOK:s kvalgränser blev officiella hade Rogestedt och Almgren ett intressant snack.

ANNONS

– Han sa: ”Fan vad kul, då blir vi två löpare som slår svenskt rekord nästa år”.

Det syns i hans ögon och hörs i skrattet hur mycket det sporrade.

– I många grenar kanske vi inte får svenska deltagare. På 800 tror jag att alla vi tre kan springa neråt 1.45,5.

Han ligger i dag på en hög dos mängdträning där löppass kombineras med träning i en crosstrainer-maskin. Han kör även löppass i simbassäng. Orsaken är att han fått en bensena behandlad och tvingats hålla igen på löpningen.

– Skadan har nästan helt läkt ut. När man tränar med crosstrainer får man det centrala, bra träning för hjärta och lungor, men inte specifika träningen ut till musklerna via de små fina kapillära blodkärlen. Jag hoppas snart vara i full löpträning, stegra det mer och mer.

Avkall på inomhussäsongen, för att träna mer och löpa färre lopp fram mot huvudsäsongen från maj/juni, är inget han planerar.

Inomhus-VM i mars är ett delmål. Mästerskapet avgörs i USA där han kommer att befinna sig en tid före mästerskapet och även efter för att sätta fart mot utomhussäsongen.

– Kan jag vara hel och frisk ska jag klara både inne- och utesäsongen.

OS-dröm?

– Final, självklart. Mer realistiskt är att nå semifinal.

Fakta

Inga herrar klarar kvalgränserna

SOK:s kvalgränser: Ingen manlig svensk friidrottare klarar i dag gränserna. Det gör däremot sex damer: Löparen Abeba Aregawi, stavhopparna Angelica Bengtsson och Michaela Meijer, längdhopparna Khaddi Sagnia och Erica Jarder samt höjdhopparen Erika Kinsey.

Andreas tre snabbaste lopp: 1) 1.45.59 på Sollentunavallen, 2015 2)

1.45.65 som trea på junior-VM i Eugene, 2014. OBS Jag väntar på tredje tiden som kan vare från i år – 1.45.80 med alvedon, halstabletter och nässpray i kroppen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.