ANNONS

Ingela klarade 22 mil i ymnigt snöfall

Ingela Gahne
Ingela Gahne i Red Bull Nordenskiöldsloppet 2018. Foto: Magnus Östh
Extremloppet Red Bull Nordenskiöldsloppet blev extremare än någonsin i år. Snöfallet gjorde de 22 milen norr om polcirkeln extra tungåkta. Ändå lyckades Danderydsbon Ingela Gahne, som tvingades bryta i fjol, skida i mål efter drygt 21 timmar.
ANNONS

– Jag gjorde det! Jag bröt förra året så det blev en grej som jag tänkt på hela året, att nu måste jag komma i mål – och det gjorde jag. Jag är oerhört stolt, säger Ingela Gahne.

Det har 53-åringen från Enebyberg all anledning till. Nordenskiöldsloppet är med sina 22 mil i naturen kring Jokkmokk världens längsta skidlopp, och förutsättningarna var alltså extra tuffa i år på grund av ett ihållande snöfall.

Nionde bästa dam

Ingela Gahne kom i mål efter 21 timmar och tre minuter, och var därmed nionde bästa dam.

Att det var tungt att åka på den sträva nysnön märktes även på elitåkarna. Redan vid vändningen 99 kilometer in i banan hade ledarklungan tappat cirka 40 minuter jämfört med förra årets tävling.

”Trögt”, sa segraren

Det lägre tempot höll i sig hela vägen in i mål segraren Andreas Nygaard från Norge kom till slut i mål på tiden 13:29, nästan två timmar långsammare än sin egen segertid från i fjol.

 Det gick trögt, sa Nygaard efter loppet.

130 åkare bröt i år

Av 394 som hade anmält sig till tävlingen tog sig 349 till start. Ett blandat startfält med elitåkare som motionärer representerande totalt 18 nationer.

ANNONS

Strax före vändningen hade fältet dragits ut rejält och det skiljde 3,3 mil mellan första och sista åkare. Det stod också klart att det tyngre föret skulle tvinga många att avbryta. Totalt tog sig 219 i mål.

Mer mat och dryck gick åt

 – Förhållandena har inte bara resulterat i långsammare tempo. Krafterna tröt för många och vi uppskattar att åtgången av mat och dryck vid stationerna har ökat 30-40 procent jämfört med tidigare, säger Wolfgang Mehl, initiativtagare och arrangör.

Men för Ingela Gahne gick det alltså bra. Strax efter klockan 03 natten mot söndag kom hon i mål, efter 21 timmars skidåkning.

”En mäktig upplevelse”

– Det var tufft med mycket snö och dåliga spår, och jag åkte sju timmar i mörker. Men allt gick bra på alla sätt! Det var en mäktig upplevelse bland fjällvidder, sjöar och mycket skog, säger hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.