Ingen kris på is för heta Helenelund

Det är med glädje och optimism Helenelund ser fram emot nästa säsong.
Det är med glädje och optimism Helenelund ser fram emot nästa säsong.
Bristen på bra bandyis har drabbat många klubbar hårt i vinter. Helenelunds IK med hemma-isen på Sollentunavallen har dock klarat sig bra – och lyckades till och med ta sig tillbaka till allsvenskt spel nästa år.

Förra veckan landade Helene-lunds bandyseniorer i det faktum att 2015/16 handlar om allsvenskt spel. Både Spånga/Djurgården och Helenelund gick via kval upp från östra bandy- ettan. Alltså två lag från bandy- krisens Stockholm. Eller är kris ett saltat ord?

– Jag tycker inte att vi fått känna av vinterns isbrist, det är väl fördelen med att ha en bandybana i kommunen, säger HIK-tränaren Roger Jakobsson. Andra klubbar utifrån har fått be om istider och vi har försökt att hjälpa till.

Roger får medhåll av lagledaren Anders Ekström som dock tycker synd om några klubbar. Bland annat Kåre från Vallentuna och inte minst AIK.

– Att det inte funnits is på Bergshamra IP (Solna) har såklart påverkat flera lag, men inom bandyn är vi bra på att hjälpas åt. Och framför allt vi har kunnat träna som vi velat, säger Anders Ekström.

Uppflyttade i allsvenskan finns det även utrymme för Helenelund att öka på träningsdosen från tre till fyra kvällar i veckan. Om det är önskvärt.

– Generellt trappar man upp, men vi ska ta hänsyn till killarnas arbetssituation och andra förutsättningar också. För vi ska ha klart för oss att bandyspelare inte tjänar pengar på sin idrott. Tre pass i veckan kan räcka om man ökar kvaliteten, säger Roger Jakobsson.

Omskolad från forward till ytterhalv har Andreas Karlsson haft en lysande säsong och han instämmer i sin tränares syn på träningsdosen.

– Tre räcker. Vi har haft en fjärde, på fredagkvällar och den kan nyttjas när det behövs. Vi tränar som ett allsvenskt lag, men kan trappa upp nivån lite till. Och får vi in några kvalitetsspelare också blir vi riktigt bra.

Det blir ett muntert sorl i omklädningsrummet när tågresan hem från Kalix kommer på tal. Kvällens träning är den första efter kvalframgången. En framgång som triggat gänget.

– Det ska bli kul att se var vi står, säger Andreas Karlsson.

– Klart att det är skillnad på spelet i division 1 och allsvenskan. Framför allt går det fortare. Dom här killarna är väldigt ambitiösa, vill träna ofta och mycket, vilket ger ett bra utgångsläge, säger Roger Jakobsson.

Med en medelålder23 år har många piken fem år framåt i tiden, enligt Jakobsson.

– Bandyspelare är som bäst vid 28 års ålder så det här gänget kan utvecklas i många år.

Så trots krisstämpeln på Stockholmsbandyn är tonläget i Helenelund rakt igenom positivt. Till och med när det kommer till ekonomi.

– Om Gustavsberg kvalar sig kvar blir det fyra Stockholmslag i norra allsvenskan och en serie med få långresor, säger Anders Ekström.

Fakta

Hette IK Stjärnan från början

Klubb: Helenelunds IK.

Grundad: 1928 som IK Stjärnan.

1929: Bandy tillkom och klubben blev Helenelunds IK.

Glansperioden: Mellan 1979 och 2004 kvalade Helenelund vid elva tillfällen till högsta ­serien, då allsvenskan, utan att nå finrummet.

År i allsvenskan: Sedan allsvenskan blev näst högsta serien har HIK varit där 2007/08 och 2008/09.

Aktuell: 2015/16 gör HIK tredje säsongen i allsvenskan.