Ingen riksserie för Ormsta/SDE

Ormsta/SDE:s blytunga hockeysäsong fick inget sensationellt slut i kvalet till riksserien. Förluster mot HV Queens och Leksand skickar ner klubben en division och nu brandskattas truppen.

Norrortslaget Ormsta/SDE vann inte en enda match under ordinarie tid i rikssseriens grundserie. På 28 matcher blev det tre kryss och en extrapoäng via vinst efter straffar mot Leksand.

Just Leksand var kvalfavorit när fyra lag förra veckoslutet gjorde upp om två riksserieplatser i Sandviken. Utmanarna från allettan var HV 71:s damer, kallade Queens, och Sundsvall Hockey.

– Trots alla motiga resultat i vinter åkte vi till Sandviken med hopp om att vinna minst två matcher och hålla oss kvar i riksserien. Även om resultaten sagt något annat hade vi faktiskt spelat bra emelllanåt, säger lagledaren Helene Åström.

Hoppet minskade dramatiskt redan i inledningsmatchen, 0–2 mot HV 71. Den förlusten blev också lagets fall, för trots vinst över Sundsvall, 5–3, räckte stridslusten inte för att fälla Leksand, som redan hade säkrat nytt kontrakt, i sista matchen.

– Vi förlorar fel match, mot HV, men det är typiskt för oss denna vinter. Vi ska vara bättre än både Sundsvall och HV, säger Helene Åström.

Trots spekulationer om att lag kan dra sig ur och att riksserien kan utökas, måste Vallentuna/Danderyds-klubben tänka divison 1.

Man får göra det med insikten om att spelare kommer att försvinna. Uppåt fyra stycken har chans att komma in på skolor i Nordamerika med damhockey på programmet. En av dem är Hanna Åström, men trots det är mamma Helene fast besluten att fortsätta i klubben om hon får.

– Vi får även svårt att behålla våra utländska spelare och så liten som damhockeyn är vill nog talangfulla tjejer se över möjligheten att byta klubb. Vi måste hitta lösningar för att behålla stommen och samtidigt lyfta upp yngre flickor. Just nu slickar vi såren, därefter måste arbetet med att 2012/13 komma igång.

Kommer det flickor underifrån?

– Ja, för dem är division 1 en bra start, men de äldre, etablerade, behöver utmaningar. Det kan handla om att träna med killar, eller erbjudas extraträningar. Just sådant behöver vi snabbt se över, säger Helene Åström.