Inget kan skrämma Panos

Panos Dimiatridis använder hjärnan i stället för hjärtat under vägen tillbaka.
Panos Dimiatridis använder hjärnan i stället för hjärtat under vägen tillbaka.
Kistakillen Panos Dimitriadis är tillbaka från korsbandsskadan han drabbades av för tio månader sedan.

Nu ska han ta tillbaka platsen i AIK:s startelva.

Men det blir ingen stress till derbyt mot Hammarby.

I början av förra året var Panos Dimitriadis tillbaka i AIK, efter 15 år på vift i andra klubbar. Han inledde säsongen strålande, men efter bara sex matcher tog det brutalt stopp.

På en träning inför matchen mot Helsingborg i början av maj var olyckan framme. I en duell vred mittfältaren knät så illa att korsbandet gick av. Med det följde operation och tio månaders rehabilitering.

Nu är mittfältaren helt återställd. Förra helgen var han tillbaka på planen när AIK besegrade Landskrona i Svenska cupen med 4–0.

– Det var speciellt. Att ha varit borta så länge har varit jobbigt. Att till slut få stå där och göra ett inhopp var efterlängtat, säger han.

Formen är okej, men match­tempot saknas.

– Jag är inte riktigt där än, men på väg. Och jag måste komma in i allt runt matcherna. Förberedelserna, och känslan av att göra något som gäller, säger 28-åringen.

Vägen tillbaka mot spel i 90 minuter är noggrant planerad. Minuter på plan och matchning ska trappas upp. Skadan påverkar varken fysiskt eller mentalt längre.

– Jag är inte rädd när jag spelar. Jag släpper det när jag väl är ute på planen. Men jag är noga med förberedelserna och värmer upp ordentligt, säger Panos Dimitriadis.

På lördag väntar derby mot Hammarby i Svenska cupen på Friends Arena. Hjärtat säger spel från start, men hjärnan säger ta det lugnt och var smart.

– Jag är väldigt sugen. Att få spela inför så stor publik. Men jag måste tänka realistiskt och klokt. Jag vill ju vara frisk i 30 matcher under säsongen och då är det bara dumt att chansa. Fyra ytterligare derbyn väntar, säger AIK:aren som under juniortiden också gjorde några år i Djurgården.

– Jag blev faktiskt petad från AIK när jag var 12. Det fanns inte så många klubbar att välja på så då blev det Djurgården. Men jag var ung då, säger han.

Under skadeperioden har stödet från omvärlden varit stort. Inte bara från familj, flickvän, tränare och laget. Fans har skrivit och hört av sig nästan varje dag. Stödet har underlättat rehabiliteringen, men saknaden av matcherna har varit stor.

– Jag har saknat att kliva ut på plan. Känslan när du har något att spela för. Och fansen, säger mittfältaren.

Nu ligger allt fokus på att komma tillbaka till spel i 90 minuter. Sedan en plats i startelvan, och spel i varje allsvensk match.

Revanschsuget har drivit honom under hela rehabiliteringsperioden, och fortsätter att göra det. Ihop med den mentala styrka han har byggt upp under tiden vid ­sidan av plan.

– Jag är beredd. Det känns som att jag kan hantera allt. Inget skrämmer mig längre, säger han.

Att ha varit borta så länge har varit jobbigt. Att få göra ett inhopp var efterlängtat.Panos Dimitriadis

Fakta

Ronaldo är ­favoriten

Namn: Panos Dimitriadis.

Ålder: 28.

Bor: Kista.

Familj: Sambon Alicia. Mamma, pappa och syster.

Position: Mittfältare.

Favoritspelare: Christiano Ronaldo.

Aktuell: Tillbaka på planen efter en korsbandsskada.

Tidigare klubbar: BP, Sandefjord, Vasalund, Akropolis och Djurgården.