Inget ligakval för Solna Vikings – ekonomin håller inte

Det blir inget kval till basketligan herr för Solna Vikings. Ekonomin håller inte.
Det blir inget kval till basketligan herr för Solna Vikings. Ekonomin håller inte.
Det blir inget kval till basketligan för Solna Vikings herrlag. Förbundet gör tummen ner. Klubben bedöms sakna ekonomiska och organisatoriska förutsättningar för att spela i ligan.

– Det är jättetråkigt, men det kom väl inte som någon extrem chock. Vi har koll på vår ekonomi och vet att den inte är tillräckligt god än, säger Solna Vikings ordförande John Carlander.

Det stormade rejält kring Solna Vikings ifjol.

Damlaget åkte ur högsta serien, klubbdirektören Jan Marklund fick sparken och i somras drog sig herrarna ur basketligan och började om i division 1.

Som om inte det var nog följdes uppbrottet mellan Marklund och klubben upp av en ekonomisk tvist som slutade med förlikning.

Idag har vindarna mojnat och ekonomin stabiliserats.

Solna Vikings herrar vann superettan och har rent sportsligt kvalificerat sig för spel i basketligan kommande säsong.

Men Svenska Basketbollförbundet gör tummen ner.

Det blir inget basketligakval.

Såväl Solna Vikings som Högsbo som slutade tvåa i superettan, har vid en närmare granskning bedömts sakna ekonomiska och organisatoriska förutsättningar att spela i basketligan herr 2016/2017.

– Det är ekonomin vi måste stärka. Som jag sagt förut handlar det om händelser i historien. Om man inte skött ekonomin och spenderar mer än man tar in så blir man till sist fattig, säger John Carlander.

En rimlig målsättning är enligt honom att Solna Vikings herrar gör comeback i ligan om tre år.

– Visionen är att vi ska bli bäst i Sverige med egna produkter, säger han.

Nu slipper Örebro kvala och basketligan herr kommer att spelas med elva lag även nästa år – förutsatt att alla lag klarar en granskning senare i vår.