Inget nytt guld för AIK:s bandydamer

AIK föll mot Sandviken med 2–4 i lördagens SM-final i dambandy på Friends arena. Men AIK är fortfarande mesta mästarna.

Det var Hammarbys bandy­herrar och inte AIK:s damer som blev första laget från Stockholms län att få lyfta SM-bucklan i nya Friends arena i Solna.

AIK:s damer förlorade sin final i lördags med 2–4 mot Sandviken. Hammarby vann sin final dagen därpå mot Sandvikens herrar med 9–4.

– Klart jag hoppades att vi skulle bli först, säger AIK-stjärnan Anna Lundin. Men det var kul att Hammarby vann sin final, jag var där och tittade.

Herrfinalen drog nästan 39 000 åskådare. Damfinalen lockade 2 216.

– Det var häftigt att spela i Friends arena, men jag är lite besviken på publiksiffran.

33-åriga Anna Lundin blev ändå historisk. Det var hon som fick äran att göra det första målet i en SM-final i Friends arena. Hon gav nämligen AIK ledningen med 1–0. Dessutom hade hon en träff i ribban och en i stolpen.

– Men jag tycker spelet var ganska tafatt från vår sida. Vi borde ha hållit ihop laget bättre. Visst hade vi kunnat vinna med lite tur, men Sandviken var mer på bettet och vann rättvist.

Sandviken fick revansch för fjolårets finalförlust då AIK vann efter förlängning. AIK får trösta sig med att man i överlägsen stil toppar dambandyns maratonliga med 14 SM-guld. Tvåan IK Göta har 8 guld.

Sundberg och Salétros EM-kvalar aik:s ishockedamer klara för sm-final mot brynäs

Fotboll Två AIK-spelare, Noah Sonko Sundberg och Anton Jönsson Salétros, har tagit plats i det svenska U17-landslag som ska kvala för att ta sig till EM.

Sverige kvalspelar i Ungern den 26–31 mars och möter förutom hemmanationen även Finland och Vitryssland. Endast gruppsegraren tar sig till EM-slutspelet som avgörs i Solvakien den 5–17 maj.

ISHOCKEY AIK:s damer tog sig i lördags till SM-final efter en rysare mot Linköping. Efter 2–1-seger i Linköping i första semifinalmötet var lagen oskiljaktiga i 59 minuter och 37 sekunder i Rirorps ishall. Då, med 23 sekunder kvar, fick Helene Martinsen in pucken bakom LHC-målvakten Kim Martin och målet ordnade finalplatsen.

I finalen den 23 mars ställs AIK mot Brynäs, ett Brynäs som efter sudden death slog i Modo i avgörande semifinal. SM-finalen spelas i Läkerol Arena, Gävle.

Det var häftigt att spela i Friends arena, men jag är lite besviken på publiksiffran.anna lundin