Inlånade toppkrafter ska ta Vikings till tvåan

En orsak till att Patrick Nordström och Fredric Korduner valde Lidingö Vikings är mannen i mitten, lagkaptenen Kalle Kinch.
En orsak till att Patrick Nordström och Fredric Korduner valde Lidingö Vikings är mannen i mitten, lagkaptenen Kalle Kinch.
Två spelare med massor av meriter från hockeyallsvenskan och division 1 har lånats in av Lidingö Vikings till kvalserien.

Anfallarna Patrick Nordström och Fredric Korduner kan lyfta Vikings till tvåan.

Rent teoretiskt har Lidingö Vikings 50 procents chans att avancera till hockeytvåan. Två av fyra lag i kvalserien som drar igång på söndag går upp.

I praktiken har Vikings större chans än så. Lagom till kvalet har man lånat två toppspelare som kan göra stor skillnad: Fredric Korduner och Patrick Nordström från division 1-laget Väsby. Båda anfallarna har också meriter från allsvenskan med AIK respektive Mora.

– Jag lovar att köra för fullt och ge järnet, säger 27-årige Fredric Korduner.

Precis som i Väsby spelar Korduner och Nordström i samma kedja i Lidingö Vikings.

– Det ska bli extremt kul att spela för Vikings, säger 29-årige Nordström. Men jag kommer inte hit och tror att jag är något.

Fast Nordström är faktiskt något. Han har spelat några matcher med Mora i allsvenskan, men framför allt har han varit en dominant spelare i division 1 under många år i Östersund, Järfälla, Vallentuna, Haninge och Väsby.

– Jag är känd som målgörare. På 300 matcher i ettan har jag gjort totalt 350 poäng, och det är näst bäst i Sverige i modern tid.

Fredric Korduner har inte samma skottkapacitet som kollegan. Han är en mycket teknisk och offensiv spelare som åren 2008-2010 gjorde 49 allsvenska matcher i AIK.

– Jag gör en del mål, men är mest en framspelare.

Eftersom säsongen med Väsby är över var duon tillgänglig för klubbar som ville låna in nya krafter. En orsak att det blev Vikings är lagkaptenen Kalle Kinch. De tre är sedan tidigare goda vänner och har spelat tillsammans.

En annan orsak är att Vikings tränas av Per Wirén. Både Korduner och Nordström har haft Wirén som tränare när de spelade i Stocksunds juniorlag.

– Per Wirén är en av landets bästa istränare när det gäller teknik, säger Nordström. Träningarna är så roliga. De flesta andra coacher pratar mer om taktik än teknik.

Fredric Korduner instämmer.

– Det finns ingen som Per Wirén!

Coach Wirén är mer än nöjd att han lyckats få duon att hjälpa till i kvalet.

– Båda gick igång på alla åtta burkar och svarade ja direkt när jag frågade dem. De är riktiga hockeyfreaks. Det var först lite problem med Väsby att få låna dem eftersom någon tjurig gubbe sa nej. Men när killarna snackade med honom gick det bra.

Lidingö Vikings inleder kvalserien till division 2 på tisdag mot Iron från Björklinge. Övriga två lag är Spånga och Segeltorp. Lagen möts hemma och borta, och de två bästa lagen går upp.

– Jag tror vi klarar det, säger Wirén.

Fakta

Vikings börjar mot Segeltorp

Kvalserien till division 2 i ishockey börjar på söndag då Lidingö Vikings spelar hemma mot Segeltorps IF.

Övriga lag är Spånga IS (som kommer från division 2) och SK Iron från Björklinge.

Lagen möts hemma och borta. Den sista omgången spelas den 17 mars.

De två bästa lagen avancerar till division 2, och de två sämst placerade spelar i division 3 nästa säsong.