Min lokala hjälte

Innebandy ska åter bli het sport i Järva

Fotboll och basket är de dominerande lagidrotterna på Järvafältet.

Nu gör Kista SC ett försök att få i gång innebandyn. Och det finns en del att leva upp till – Kista IBK var en gång bäst i Sverige.

Det finns gott om idrottande barn och ungdomar på Järvafältet. 7-årige Joel Jansson är en av dem. Normalt lirar han ishockey. Fast i dag är pucken utbytt mot en liten vit, perforerad plastboll. Sedan fem veckor tillbaka provar han på innebandy i Ärvingehallen.

Bakom innebandysatsningen ligger Kista SC.

– Det finns otroligt många ungdomar här ute, men lagidrotterna tappar, vilket är synd. Vi vill försöka få i gång flera idrotter, som innebandy, säger sportchefen Ove Eriksson.

Redan nu kan intresserade barn och ungdomar testa innebandy på en drop in-tid i Ärvingehallen på fredagar klockan 15.30–17.

Till hösten kommer Kista SC även att starta ett, kanske två, lag som ska anmälas till seriespel.

Att det blir ett lag med pojkar födda 2001 är redan klart, det kan även bli ett lag för yngre pojkar. Stommen består av spelare som redan lirar fotboll i klubben.

När laget väl är i gång hoppas Ove Eriksson locka ungdomar även utanför klubben att våga testa innebandy.

Visionen är att sektionen sedan ska växa enligt samma princip som fotbollen, där föräldrar går in och engagerar sig som ledare, och så småningom stå på egna ben.

Området har faktiskt en tung innebandytradition att luta sig emot, även om den börjar falla i glömska. Kista innebandyklubbs herrlag spelade ett antal säsonger i högsta serien – och krönte karriären med att vinna SM-guld 1995.

Några av spelarna fick sedan chansen i landslaget.

Finns det hopp om ett nytt Kista IBK?

– Nej, svarar Ove Erikson.

Framgångssagan startade på ungdomsgårdarna där det spelades jättemycket innebandy.

– Folk här ute var beredda på innebandyn när den organiserades, spelare som Johan Nielsen, Tom Lepistö och Pontus Nordman hade utvecklat sin fina teknik på ungdomsgårdarna. I dag finns det knappt några ungdomsgårdar, och där det finns spelas inte innebandy, säger Ove Eriksson.

Så något nytt mästarlag tror Kistas sportchef inte på, däremot på goda förutsättningar att få i gång en ny lagidrott i området, som passar såväl flickor som pojkar.

Faktum är att det startades en innebandyklubb på Järvafältet för några år sedan, IBK Rinkeby. Men den hade bara ett herrlag, förlorade alla seriematcher tvåsiffrigt och försvann efter bara en säsong. I dag finns ett seniorlag, Lokomotiv Kista, som spelar i division 4.

Dock ingen ungdomsförening.

Hur ska ni få innebandy att slå igenom i ett område där gudarna heter Messi och Zlatan?

– Genom tålamod, utbildade ledare och inspiration genom gamla landslagsspelare från Kista. Man behöver inte bara spela fotboll, man kan faktiskt spela innebandy också, säger Ove Eriksson.

7-årige Joel Jansson kan hantera klubban på rätt sätt, både när det gäller ishockey och innebandy.Foto: carlos montecinos