Innefotboll ska ge mindre brottslighet

Djurgårdsandans projektledare Johan Wilny hoppas kunna köra första passet i Arena Satelliten den första lördagskvällen i oktober.
Djurgårdsandans projektledare Johan Wilny hoppas kunna köra första passet i Arena Satelliten den första lördagskvällen i oktober.
Drive in-fotboll ska minska ungdomsbrottslig­heten i Sollentuna.

I oktober drar verksamheten i gång på helgkvällar i Arena Satelliten.

Tid och plats är inte helt spikade men förhoppningen är att det första passet ska dra i gång första lördagskvällen i oktober.

– Blir det ett väldigt tryck får vi se om vi kan utöka, det kanske kan bli både två eller tre kvällar i veckan. Det är viktigt att kommunen får vad man vill för de pengarna man lägger ner. Om man räknar på en kostnad på 100 000 kronor kanske man tjänar 300 000 kronor, det är vad det kostar med en småkriminell ungdom i krossade rutor och socialtjänst, säger Johan Wilny, Djurgårdsandans projektledare för drive in-fotboll.

Sollentuna kommun kommer att delfinansiera projektet, bland annat genom att ordna en lokal som kan användas från oktober till maj.

– Det här är bra för vi vet att det är många ungdomar som inte har något att göra på fredagar och lördagar och som inte är med i någon förening, säger Magnus Ramstrand (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Anläggningsföretaget Sveab med huvudkontor i Sollentuna har valt att satsa pengar i projektet i tre år.

– Ett företag som Sveab får inga nya jobb för att vi syns i tv-reklam. Jag tror att det är bättre att synas i positiva sammanhang där vi tar samhällsansvar. Jag hoppas att fler företag i Sollentuna följer efter, säger Tobias Andersson, vd för Sveab.

Jonan Wilny har sett vilka positiva effekter verksamheten kan ha.

– Vi vet att det blir lugnare där vi har drive in-fotboll. När det var oroligt i Husby i våras hörde polisen av sig och undrade om vi inte kunde dra i gång vår verksamhet för att lunga ner situationen. Jag menar inte att det bara är kriminella ungdomar som spelar fotboll med oss, men många gånger sker händelser på helgkvällar där personer dras med. Kan vi se till att de är på fotbollsplanen i stället minskar den här typen av händelser.

Djurgårdsandan kommer att hjälpa Sollentuna FK att utbilda ledare som kan driva verksamheten.

– Det kommer att vara personer som troligen är mellan 18 och 25 år och som har en lokal förankring i de områdena vi riktar oss till. Flera av dem har säkert någon form av fotbollsbakgrund, säger Mikael Thorstensson, klubbchef i Sollentuna FK.

Han ser drive in-fotbollen som ”en fullständigt naturlig del” av klubbens verksamhet.

– Vi vill ju vara en fotbollsklubb för alla i Sollentuna, från knatte till veteran. Det här är verkligen ett sätt att nå ut till barn och ungdomar som vi kanske inte når annars, säger Mikael Thorstensson.

Hoppas ni hitta nya talanger?

– Genom drive in-fotbollen får man alltid höra om duktiga spelare som av någon anledning inte är föreningsanslutna och som kanske lockas av att komma och spela fotboll fler dagar i veckan, men det är inget huvudsyfte. Vi kommer inte att bedriva någon scouting – alla ska vara välkomna, oavsett kunnande.

Fakta

Startade 2006

Djurgårdens IF driver genom Djurgårdsandan drive in-fotboll sedan 2006. Verksamheten startade i Alby och har sedan spridits till Spånga, Tensta, Rinkeby, Kista och nu Sollentuna.

I Sollentuna driver Djurgårds­andan verksamheten med stöd av Sveab, Sollentuna kommun och Sollentuna fotbollsklubb.