Innerstans bästa lag satsar ungt

Karlbergs BK
KB har seriepremiär hemma på Stadshagens IP den 7 april.
Nästa lördag är det premiär i herrarnas division 2 norra Svealand och Karlbergs BK:s tar emot Gamla Upsala SK hemma på Stadshagens IP. Man gör det med en extremt ung trupp Kungsholmskillen Oskar Sewerin är äldst i laget med sina 24 år.

– Ja, ett par äldre spelare gick efter förra säsongen och plötsligt upptäckte jag att jag är äldst. Lite åldersnoja fick jag, men inte så farligt. Jag får vara lite pappa i laget nu, säger försvararen Oskar Sewerin.

Han är uppvuxen på Kungsholmen och började spela fotboll i KB:s lokala konkurrent Mariebergs SK. Annars är lokala spelare, från Kungsholmen och Vasastan, sedan flera år en bristvara i KB då de flesta har hämtats in utifrån. Men nu börjar det sakta men säkert ändra på sig.

”Juniorlaget börjar komma ikapp”

– Problemet har varit att vi har vuxit så pass fort, från cirka 100 till över 1 000 aktiva på några år, samtidigt som A-laget har klättrat snabbt i seriesystemet. Ungdomssektionen har inte riktigt hängt med i den klättringen men nu har vi flyttat upp en målvakt från U19, och även två utespelare som fick göra A-lagsdebut i fjol. Det kan bli aktuellt med ett par till i år. Kanske ingen explosion, men vi känner att juniorlaget ändå börjar komma ikapp. I år har vi ett U19-lag i näst högsta serien för första gången, åtminstone i modern tid, säger Lennart Sandahl, sportchef för KB:s herrar.

Medelålder på cirka 20 år

Utöver de som lyfts upp från egna led har flera unga spelare, de flesta födda 97–99, tillkommit utifrån. Det gör att medelåldern i truppen ligger på cirka 20 år.

– Det är en medveten strategi. Vi har inte möjlighet att kontraktera spelare med bra ekonomiska dealer, men vi spelar ändå på en hög nivå. Därför tar vi in unga spelare som vill utvecklas och ta sig uppåt, ofta från de stora Stockholmsklubbarnas juniorlag, säger Lennart Sandahl.

Succé-Kalle är tillbaka

Utöver många nya spelare har KB även en ny, eller snarare nygammal tränare, i Kalle Karlsson som gjorde succé i KB 2015 och framför allt 2016 då klubben nådde kval till division 1.

Kalle Karlsson är tillbaka i KB efter ett år som tränare i Vasalunds IF. Foto: Karlbergs BK

– Kalle kan Karlberg utan och innan, han har själv spelat här och har hjärta för klubben. Dessutom är han duktig på att jobba med unga spelare, instruera och ge individuell feedback.

Snabb och teknisk fotboll

Ytterligare en fördel med Kalle Karlsson är att han står för den typ av fotboll som KB vill spela.

– Vi sätter en ära i att spela attraktiv fotboll. Det kan låta klyschigt, men vi vill ha snabb och teknisk fotboll där vi håller i bollen – inte långa bollar och sparka och spring, säger Lennart Sandahl.

Vad har ni för målsättning i år?

– Det är alltid att utmana i toppen. Inte så att vi går ut och skriker att vi ska gå upp i år, vi jobbar långsiktigt med att utveckla spelare så kan vi gå upp inom ett par år.

Den här säsongen är konkurrensen ovanligt tuff i division 2 norra Svealand, tror Lennart Sandahl.

Bästa herrlaget innanför tullarna

– Ja, vi har till exempel Vasalund som har ett AIK-samarbete och IFK Stocksund som har en miljardär i ryggen som gör att de kan betala lika mycket i lön till en spelare som vi har till hela truppen. Men där bakom dem ska vi vara, och vi kan slå dem också, säger han.

Sedan Djurgården flyttade från Stadion till Tele2 Arena är KB – med Stadshagens IP som hemmaplan – bästa herrlaget i innerstan. Första seriematchen för året spelas på Stadshagen, lördagen den 7 april då Gamla Upsala SK kommer på besök. Matchen startar klockan 14.