Inte alltid lönsamt att vara golfproffs

”Fokus måste ligga på spelet, inte ekonomin”, säger Pontus Widegren.
”Fokus måste ligga på spelet, inte ekonomin”, säger Pontus Widegren.
Arbetsredskap.
Arbetsredskap.
Pontus Widegrens amatörkarriär var fantastisk, men proffslivet har börjat trevande.

– Att ha fokus på pengar är distraherande.

Nyligen fick han sin näst bästa check i Tjeckien.

Som junior, amatör och collegespelare var Danderydskillen Pontus Widegren med om det mesta på golfbanan. Han spelade i diverse ungdomslandslag och har trots sin ålder spelat Sveriges största tävling – Nordea Masters – fem gånger. Debutåret 2008 var han inte 18 fyllda.

Förrförra helgen spelade han inte mot Henrik Stenson, Miguel Ángel Jiménez och övriga på PGA-touren i Skåne. I stället gick han sista dagen ut i ledarboll på challenge tour-tävlingen i Tjeckien. Han höll inte undan utan slutade fyra och fick drygt 9 000 euro. Femman i Nordea Masters, Henrik Stenson, fick 63 600 euro.

– Man måste placera sig högt i challenge tour-tävlingar för att det ska gå ihop. Vi gör samma resor, har samma utgifter och säsongen är lång och dyr.

Och precis alla tourkonkurrenter vill liksom Pontus ta sig högre upp och etablera sig på Europatoren eller ännu hellre amerikanska PGA.

Pengar vill han undvika att tänka på, men det är inte lätt. Det är snart ett år sedan han avslutade fyra studieår på UCLA i Los Angeles och veckan efter spelade debutturneringen som yrkesspelare. I höstas missade han att kvala in på Europatouren och får fortsätta slå sig fram på challenge tour. Hittills har han spelat in cirka 40 000 euro.

– Mitt fokus måste vara spelet. I höstas gjorde jag några bra tävlingar, men då kom funderingar på pengar. Det var inte bra. Att ha fokus på placeringar och pengar är distraherande.

Om han misslyckas med att bromsa ivern finns närstående som håller honom på mattan. Han nämner föräldrarna, tränaren Jonas Lilja som han haft sedan han var 14 år, samt agenten Johan Elliot.

– Dom tänker mer långsiktigt än jag.

Pontus tankar känns igen från när han lämnade Danderyd för att flytta till Los Angeles. Många med hans meriter hade fallit för frestelsen att skippa utbildningen och gå ”all in” på golfen. Men han var bestämd då som nu.

– Fokus måste ligga på spelet, inte ekonomin, som jag redan sagt. Jag ville som 15-åring att golf skulle bli mitt jobb. Collegeåren är ovärderliga, även för min golf.

I utvecklingen ingår att prioritera. Pontus är osäker på om det är bäst att resa från tävling till tävling i flera veckor eller om det finns fördelar i att ta sig hem oftare.

Tävlingen i Tjeckien var den fjärde och sista under lika många veckoslut. Efter att ha spelat hela helgen på Madeira och i Turkiet åkte han ut efter två dagar i Österrike och passade då på att åka hem i tre dagar. Om det var nyckeln till insatsen i Tjeckien lär han få fundera på.

– Jag är nöjd med mitt första år som proffs, är på väg i rätt riktning, säger Pontus Widegren.

Fakta

Firar ett år som proffs

Namn: Pontus Widegren

Ålder: 23 år.

Bor: Kevinge, Danderyd.

Klubb: Fostrad i Stockholms GK. Tillhör numera Bro Hof.

Största skillnaden mellan amatör- och proffsspel: ”Motståndarna är bättre, det är betydligt tajtare och ett bra eller dåligt slag gör stor skillnad.”

Nästa tävling: Lumbres, Frankrike, 12–15 juni.

Aktuell: Firar den 23 juni ett år som golfproffs.