Inte ens en bilolycka får stopp på Agneta

Agneta Myhr på en snabb promenad utmed Karlbergskanalen. Hon har deltagit i tjejmilen 29 gånger och siktar på ett jubileumslopp på lördag.
Agneta Myhr på en snabb promenad utmed Karlbergskanalen. Hon har deltagit i tjejmilen 29 gånger och siktar på ett jubileumslopp på lördag.
Hon var en av pionjärerna som sprang premiären av Tjejmilen 1984. Sedan dess har Agneta Myhr varit med varje år. På lördag gör hon sitt 30:e lopp – trots ett trasigt knä efter en bilolycka.

– I många år sprang jag i den seedade klassen, men efter olyckan har jag fått backa i startleden och nu startar jag i gångklassen, säger Agneta.

Hon bor i Birkastan och brukar ofta ta promenader längs slingan i skogsområdet i Karlberg.

– Det blir en mil om dagen fem sex dagar i veckan. Jag ska inte gå mer än 20 minuter om dagen säger min doktor, men det struntar jag i. Kroppen behöver promenaderna. Och energin måste ta vägen någonstans.

Energi verkar 74-åringen ha gott om när hon taktfast pinnar på utmed Karlbergskanalen. Det var den där energin som fick henne att börja springa för många år sedan.

– Jag arbetade hemma i nio år. Varje dag hade jag förberett maten och så stack jag ut och sprang – i alla fall några kilometer – så fort min man kom hem från jobbet.

När Tjejmilen arrangerades för första gången gjorde Agneta sitt första lopp. Delar av banan gick genom Diplomatstaden det året, minns hon.

– Det var väldigt roligt. Där satt ett par riktiga Östermalmsdamer på en bänk i hattar och handskar. De klappade i händerna och ropade ”heja flickor, heja flickor”.

Tävlingsmomentet var till en början mycket nedtonat, så pass att tidtagning slopades för alla utom den yppersta eliten. Deltagarna skulle inte tävla mot varandra utan bara möjligen mot sig själva och loppets slogan var ”En mil utan jäkt och stress – bara för tjejer”.

– Loppet är väldigt vänligt, inget buffande, men det är inte bara lufsa runt. Vi är många tusen som under åren har tränat hårt och fokuserat för att pressa vår egen tid år för år.

Agneta menar att bilden många har av Tjejmilen är felaktig.

– De tror att det bara finns elitlöpare och sedan guppande tuttar och stackars stackars pappor som står vid sidan och tar hand om barnen. Men det är ingen jäkla husmorssemester som det har beskrivits som.

Hon tycks ha rätt. Allt fler av deltagarna ville ha tidtagning och i dag har loppet två klasser, tidtagning och Fun Run (utan tidtagning). Och andelen som springer i klassen med tidtagning ökar för varje år.

Fakta

33 564 anmälda

Den 27 juli stängdes anmälan till årets lopp. Då var 33 564 löpare från 23 nationer anmälda. 20 916 har valt tidtagningsklassen och 12 648 Fun Run.

Drygt 2 000 kvinnor sprang i premiärloppet år 1984. Evy Palm, 42 år gammal, vann den gången och tog sedan ytterligare fyra tjejmilensegrar.

Fakta

Gör sin 30:e start i Tjejmilen på lördag

Namn: Agneta Myhr.

Ålder: 74 år.

Bor: Birkastan.

Familj: Två barn och tre barnbarn.

Yrke: Pensionär sedan drygt tio år, tidigare egen företagare inom bland annat modebranschen.

Aktuell: Har sprungit Tjejmilen 29 gånger, alla sedan starten, och gör på lördag sin 30:e start.

Personligt rekord: Har sprungit på cirka 50 minuter. I år räknar hon med att gå i mål på 1.20.