ANNONS

Internationell löparrörelse till Kungsängen

Haga Parkrun
60–70 löpare brukar delta i Haga Parkrun i Hagaparken varje lördagmorgon.
Varje vecka deltar över 200 000 löpare i Parkrun – gratis 5-kilometerslopp på tid – på olika platser i 14 länder. Först ut i Sverige var Haga Parkrun i Solna som startades i augusti i fjol. Nu är det Kungsängens tur. Den 7 oktober är det premiär.
ANNONS

– Vi hoppas att mellan 20 och 40 löpare kommer varje lördag. Når vi det så är vi nöjda, säger Nisse Karlsson, ungdomstränare i Kungsängen Friidrott som ställer upp med funktionärer och ”hjälper till med det praktiska”.

Den som tog Parkrun till Sverige är Kungsängenbon Deri Thomas. Han flyttade från England till Sverige 2005, vid ungefär samma tid som det första Parkrun arrangerades i Bushy Park i London.

Över 900 olika platser

Först växte rörelsen sakta, men för några år sedan exploderade den. I dag finns Parkrun i 14 länder och har drygt 200 000 deltagare på över 900 platser varje vecka.

Volontärer ställde upp som funktionärer när Parkrun hade Sverigepremiär i Hagaparken för drygt ett år sedan. De hejade på löparna och såg till att Parkrun kunde genomföras. Här är det Colm O´Callaghan som peppar Mark Thomson. Totalt sprang 91 löpare i Sveriges första Parkrun.

Deri Thomas sprang sitt första Parkrun 2008 när han i England och hälsade på släkten. Han gillade idén, och bestämde sig för att ta den med hem till Sverige. I augusti i fjol gjorde han alltså slag i saken. 91 löpare var med på premiären.

9.30 varje lördag

Därefter har Haga Parkrun kört på så gott som varje lördag, till och med i vintras.

– Ja, även när det var massor av snö. Bara tre gånger tvingades vi ställa in, då var det på grund av att det var för isigt, säger Deri Thomas som drog igång Haga Parkrun.

Starten sker klockan 9.30 varje lördag, och så blir det i Kungsängen också.

ANNONS

– Vi samlas vid Kungsängens IP och går under motorvägen och startar loppet där. Banan går på skogs- och cykelvägar, säger Nisse Karlsson.

Gratis att delta

För att delta i loppet, som är helt kostnadsfritt, måste man registrera sig via www.parkrun.se/register där man får en streck-kod som man sedan tar med sig varje gång man kommer och vill springa.

En halvtimme efter loppet finns alla resultat på webben och du kan jämföra din tid med folk som har sprungit Parkrun i England, Tyskland eller något annat av länderna där loppet finns.

Tryggt och trevligt tillsammans

Utöver Hagaparken finns Parkrun på tre platser i Sverige – Göteborg, Örebro och Huddinge. Och snart, med start den 7 oktober, alltså även i Kungsängen.

– Vi har fått upp en facebooksida och en hemsida är på gång. Kommunen och polisen är väldigt positiva. Jag tror att det här kan vara en bra grej för tjejer som får möjlighet att springa med andra och på så sätt känna sig trygga. Och så är det trevligt att springa tillsammans. Efteråt kan man ta en fika på kafét på IP, säger Nisse Karlsson.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.