Stort intresse – extrabussar till AIK-årsmöte

aik fotboll
AIK-medlemmar har chans att åka gratis buss från city till årsmötet i Solna den 12 mars.
Intresset för AIK Fotbolls årsmöte den 12 mars är på förhand rekordstort. Nu arrangerar Allmänna Supporterklubben bussar från centrala Stockholm till Solna Gymnasium för att så många som möjligt ska delta i årsmötet.

– Årsmötet är en av årets viktigaste händelser och den dag då vi nyttjar vår föreningsdemokratiska rätt. Med årsmötesbussarna vill vi göra det så lätt som möjligt att påverka och ta sitt ansvar som medlem, säger Elvira Eriksson, vice ordförande i Allmänna Supporterklubben.

Alternativt styrelseförslag

I regel brukar medlemmarnas intresse att delta på årsmötet vara svalt. I fjol kom 154 av AIK Fotbolls 17 384 medlemmar. Att förhandsintresset är skyhögt i år beror på att flera motioner har lämnats in och kanske främst ett alternativt styrelseförslag.
Det är AIK-medlemmen Simon Strand som står bakom initiativet. Han har tidigare publicerat en text där han kritiserade AIK:s nuvarande styrelse och delar av valberedningen.

Ska presenteras i dagarna

Strand lovade också att presentera ett alternativt förslag på styrelse – om minst 500 personer skrev under för att gå på årsmötet och rösta. Nu har drygt 600 personer skrivit under. Förslaget kommer därmed att bli verklighet.
AIK:s valberedning presenterade sitt förslag på ny styrelse i slutet av februari. Där föreslås bland annat att nuvarande ordföranden Per Bystedt får sitta kvar. Hur Simon Strands alternativa förslag ser ut är ännu inte helt klart, men ambitionen är att presentera det i dagarna.

Bussar från Humlegården

Allmänna Supporterklubbens initiativ med bussar från city till årsmötet har ingen direkt koppling till Simon Strands alternativa styrelseförslag. Syftet är helt enkelt att så många som möjligt ska delta på årsmötet.
Bussarna är gratis och avgår från Scandic Anglais vid Humlegården klockan 17.10 på måndag, den 12 mars. Blir det lyckat kan initiativet bli återkommande, förklarar Elvira Eriksson.
– I år är intresset högt, men vi hoppas att vi med bussarna kan underlätta för folk att gå på AIK:s årsmöten även i framtiden. Det vore sunt för AIK och för föreningsdemokratin om fler engagerar sig löpande, säger hon.

Fakta

Oftast svalt intresse – inte bara i AIK

Alla tre storklubbarna i Stockholm har svårt att locka några större skaror till sina årsmöten. 2017 såg det ut så här:
Djurgården hade 13 244 medlemmar, 229 kom på årsmötet.
Hammarby hade 19 156 medlemmar, 204 kom på årsmötet.
AIK hade 17 384 medlemmar, 154 kom på årsmötet.

Källa: Podcasten 3-5-2