Nu invigs äntligen friidrottshallen

Den modernaste friidrottsanläggningen i Skandinavien.
Den modernaste friidrottsanläggningen i Skandinavien.
Efter några vändor av förseningar invigs äntligen friidrottshallen på Sollentunavallen. Hallen blir en regional arena för norra Stockholm och är den modernaste i Skandinavien.

Söndagen den 20 november inviger Sollentuna kommun den nya friidrottshallen på Sollentunavallen. Arenan blir den första i Stockholm som kommer att drivas enligt en ny modell för regionalt samarbete med nio kommuner inblandat. Sollentuna kommuns kultur och fritidschef Niklas Roos af Hjelmsäter ser mycket fram emot invigningen.

– Det är fantastiskt och roligt att vi äntligen ska inviga hallen. Inför invigningen haniklas-roos-af-hjelmsa%cc%88terr vi bjudit in flera föreningar som kommer att visa upp hur de tränar och allmänheten kommer att få se en fin hall. Vi kommer att gå ut brett och hoppas att så många som möjligt kan komma, säger Niklas Roos af Hjelmsäter.

Det regionala samarbetet innebär att flera kommuner är med och delar på drift och underhåll. Friidrottshallen blir således den första i sitt slag och ska agera som pilotprojekt. På sikt kan enligt Nilkas Roos af Hjelmsäter fler anläggningar med plats för sporter med specifika anläggningsbehov att kunna byggas.

– Vi är först ut med detta men sådana anläggningar kan i framtiden bli aktuella efter att vi har fått till en modell för samarbetet kring regionala anläggningar. Egentligen är detta ett projekt över lång tid innan vi fick till samarbetet med de nio inblandade kommunerna. Alla kommuner har inte råd att driva en egen hall så detta gynnar verkligen idrotten. Vi hoppas även kunna samverka kring fler anläggningar, för sporter med färre utövare som exempelvis kanot, rodd, klättring, simhopp, backhoppning, rugby, amerikansk fotboll, cricket och olika cykelsporter säger Niklas.

Sollentuna friidrottshall kommer att bli den modernaste anläggningen i Skandinavien. Löparbanorna är utvecklade tillsammans med världselit och forskare, och är samma typ av löparbanor som finns på OS- och VM-arenor runt om i Europa.

– Löpargolvet ligger som en hel stålkonstruktion istället för en gjuten platta som är vanligt på andra anläggningar. Det är egentligen golvet som gör anläggningen till den modernaste i Skandinavien. Stålkonstruktionen ger ett mer dämpat golv vilket minskar belastningsskador på utövarna, säger Niklas.