ANNONS

I dag invigs jättesatsningen Catella Arena

Catella Arena
I höst spelas den första stora tävlingen, Catella Open, i hallen, berättar Niklas Kulti.
För några veckor sedan öppnade Catella Arena på Rinkebyvägen i Danderyd, och Good to Great Tennis Academy flyttade in i den 12 000 kvadratmeter stora anläggningen med bland annat sju tennisbanor och tre padelbanor inomhus. I dag torsdag är det officiell invigning, med 650 inbjudna gäster.
ANNONS

– Med hallen blir vår dröm verklighet. Men det är nu arbetet börjar. Vi vill bli en mötesplats för alla i närområdet. Många tror att det är en stängd klubb men vi har inte ens abonnemang, det är ofta tider som bara brinner inne om någon är sjuk eller bortrest, utan vill vara tillgängliga för alla. Vem som helst kan komma hit och spela, vi vill få upp intresset för sporten, säger Niklas Kulti som tillsammans med de två andra tidigare proffstennisspelarna Magnus Norman och Mikael Tillström startade Good to Great 2011.

Catella ARena

Catella Arena har ”mjölkat” glas på fasaden som vetter mot norr. Foto: Åsa Sommarström

Ambitionen var redan från början att skapa en av världens bästa tennisakademier. Och nu har man äntligen en egen anläggning i absolut toppklass, efter att tidigare ha hyrt in sig först hos SALK och därefter hos Järfälla TK.

12 000 kvadratmeter totalt

– Vi vill bli världens bästa tennisakademi. Det är en hög ambition, men det är så vi har gjort även i våra tennisliv – försökt mäta oss med de bästa i Sverige och i världen, säger Niklas Kulti.

Catella ARena

Catella Arena har flera mötes- och konferensrum. Här syns den extra påkostade Memebers Lounge, för samarbetspartners och sponsorer. Foto: Åsa Sommarström

Han visar med viss stolthet runt i den 12 000 kvadratmeter stora byggnaden som utöver sju tennisbanor och tre padelbanor även rymmer ett välutrustat gym, behandlingsrum för sjukgymnast och massör, kontor, restaurang, flera konferens- och mötesrum och 18 övernattningsrum för elever på tennisakademin och deltagare i internationella tävlingar.

Catella ARena

Skylten visar vägen till Fitness Studio och till två av sex mötesrum, alla döpta – och även färgsatta – efter en känd tennisstadion. Foto: Åsa Sommarström

ANNONS

Takhöjden hela 12 meter

– Vi har tagit mycket inspiration från banor och hallar i hela världen, verkligen dykt ner i vad som gör en bana skön, och gjort allt vi kan för att skapa bästa tänkbara spelupplevelse, säger Niklas Kulti medan han blickar ut över de sju tennisbanorna som ligger på rad.

Banorna är nedsänkta 120 centimeter, färgerna är lila och grönt, väggarna svarta, och takhöjden är väl tilltagen – 12 meter.

– Så vi kan arrangera EM och proffstävlingar här.

”Varje bana som en liten matchbana”

Även akustiken är genomtänkt, liksom ljuset. Belysningen sitter högt för att inte blända och i hallens norra ände är fasaden i ”mjölkat” glas för att få in dagsljus, men inte sol.

– Och så har vi sarger i stället för nät mellan banorna, så det liknar touren mer. Varje bana blir som en liten matchbana, säger Niklas Kulti.

Banor utomhus ska också anläggas

I norra änden finns de tre padelbanorna, upphöjda för att de inte ska ”försvinna bakom tennisen”. Så småningom tillkommer även banor utomhus, tre för paddel redan nu i juni och sju grusbanor för tennis nästa år.

Catella ARena

Gymet har flera olika zoner, bland annat en för fria vikter och en för alla tänkbara slags konditionsträning. Foto: Åsa Sommarström

Niklas Kulti guidar vidare genom konferensrum och mötesrum för sponsorer och andra i ”vårt affärsnätverk”, vidare till de hotelliknande 18 övernattningsrummen och till det 350 kvadratmeter stora gymet med olika zoner för olika typer av träning – också det öppet för alla.

140 miljoner i byggkostnad

Allt är genomtänkt och påkostat. Den planerade byggkostnaden var 140 miljoner kronor.

– Vi har finansierat det delvis själva, men också via vårt affärsnätverk där flera har investerat, säger Niklas Kulti.

Det finns ett fastighetsbolag som står bakom själva anläggningen, och ett verksamhetsbolag – Good to Great Tennis Academy – som hyr in sig hos och därmed blir en intäkt för fastighetsbolaget, berättar han.

34 elever på tennisakademin just nu

Tennisakademin har just nu 34 elever, cirka 80 procent av dem är svenska, från 12-åriga talanger till spelare i absolut världselit, berättar Niklas Kulti.

– Alla som tränar hos oss har sökt till oss. Vi tar in baserat på resultat de gjort, men också mycket på inställning och attityd.

Inte en tennisklubb

Good to Great är inte en tennisklubb och verkar inte under Svenska Tennisförbundet.

– Nej, för vi vill kunna göra som vi själva vill. Om förbundet kommer med en propå om att ungdomar ska träna max x antal timmar i veckan till exempel, så behöver vi inte följa den.

”Vi tror på word of mouth”

När Lokaltidningen Mitt i besöker Catella Arena är det visserligen måndag förmiddag och anläggningen har bara hållit öppet i några veckor, men den gapar trots allt ganska tom. Niklas Kulti är dock inte orolig för att det ska bli svårt att få snurr på verksamheten.

Catella ARena

Nicklas Kulti utanför Catella Arena. På den svarta fasaden finns ett rutnät, inspirerat av tennisens nät, som även går igen på en mängd inredningsdetaljer inna i anläggningen. Foto: Åsa Sommarström

– Vi tror på word of mouth och lite marknadsföring på det. Kommer man bara hit och får spela och uppleva det här, då säljer det sig självt, säger han med ett leende.

ANNONS