Ironman en plåga i paradiset

Nära 1 800 atleter ställer upp i årets styrkeprov på Hawaii. En av dem är 46-årige fyrabarnspappan Fredrik Johansson från Silverdal.
Nära 1 800 atleter ställer upp i årets styrkeprov på Hawaii. En av dem är 46-årige fyrabarnspappan Fredrik Johansson från Silverdal.
Efter att ha gjort klassikern flera gånger bestämde sig Fredrik Johansson 1995 för att testa något nytt – och anmälde sig till Järnmannen.
Efter att ha gjort klassikern flera gånger bestämde sig Fredrik Johansson 1995 för att testa något nytt – och anmälde sig till Järnmannen.
Fredrik Johansson är i paradiset Hawaii för tredje gången. Men inte för semester utan för ett halvt dygns plåga.

På lördag tävlar han i alla triathleters våta dröm – VM i Ironman.

Fredrik Johansson hade gjort klassikern – Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimmet och Lidingöloppet. Flera gånger. Han behövde en ny utmaning.

– Jag pratade med en jobbarkompis och sa att nu måste vi göra något nytt. Det var 1995 och första gången vi hörde talas om Järnmannen i Kalmar.

En tävling över Ironman-distans innebär 3,86 kilometer simning, följt av 180 kilometer cykling och ett maraton – 42,195 kilometer löpning.

Järnmannen var inte någon officiell Ironman-tävling vid tillfället och därför hade de bästa deltagarna ingen möjlighet att kvala in till VM-finalen i Kailua-Kona, Big Island, Hawaii.

Därför anmälde han sig två år senare till Ironman-tävlingen i Roth i Tyskland och kvalificerade sig till Hawaii på första försöket.

Ytterligare ett par år senare föddes dottern Ebba och efter henne följde Edvin och ett tredje barn – som blev två: tvillingarna Malva och Tuva.

– Då fick jag andra prioriteringar och lade jag ner triathlon. Men för tre år sedan var barnen så stora att de klarade sig själva på många sätt och då började jag träna igen.

Målet var att åter nå VM-finalen. Han anmälde sig till Ironman Frankfurt men placeringen räckte inte.

– Jag var inte tillräckligt bra tränad, men jag tänkte att jag skulle testa ett år till och anmälde mig till tävlingen i Schweiz 2011, säger Fredrik.

Den här gången blev hela familjen engagerad på ett nytt sätt. Pengar lades undan och alla skulle få åka med på semester till Hawaii om han kvalade in.

– Jag hade ju lovat hela familjen den där semestern så då hade det inte varit så kul att missa.

Men både semestern och finalen blev av, med blandade upplevelser.

– När vi snorklade såg jag till och med clownfiskar. Men det var inte så roligt att vänta på pappa när han sportade, säger Tuva.

– Ja, tävlingen var väl det tråkigaste för övriga familjen, säger Fredrik.

I år återvände han till Kalmar ”mest på skoj” för att delta i den första officiella Ironman-tävlingen i Sverige.

– Men när tävlingen väl börjar får jag tävlingsjäveln i mig. Jag slutade trea i min åldersklass och kvalificerade mig till Hawaii igen. Men eftersom jag hade varit där förra året tänkte jag inte åka.

Men hans klubb lovade att betala anmälningsavgiften på 5 500 kronor och uppehälle för honom och två klubbkompisar som också kvalificerat om de bloggade om sina upplevelser från Big Island.

– Då fick jag gå och snällt fråga min fru. ”Klart du ska åka”, sa hon.

Än en gång får han alltså uppleva ökenhettan och de svarta lavafälten. När den första Ironman-tävlingen ägde rum på Hawaii 1978 deltog bara 15 personer, varav tolv tog sig i mål. I år står närmare 1 800 triathleter redo för styrkeprovet.

– Det är ganska varmt och lite jobbigt att ljuset blir reflekterat av lavasanden. En tävling som den i Kalmar är mycket lättsammare. Det som är roligt är att det är originalet – ”The race” – en tävling som alla vill vara med i, säger Fredrik och fortsätter.

– Kona är ingen stor stad och den blir alldeles översvämmad av triathleter. Man kan gå in i en cykelaffär för att handla något och stöta ihop med världsmästaren. Det är en atmosfär som är helt unik den här veckan.

Det är lite jobbigt att ljuset blir reflekterat av lavasandenfredrik johansson

Fakta

En av 16 svenskar

Namn: Fredrik Johansson.

Ålder: 46 år.

Bor: Silverdal, Sollentuna.

Familj: Frun Kristin och barnen Ebba, 13, Edvin, 11, Malva, 8, och Tuva, 8.

Klubb: SPIF Triathlon.

Aktuell: En av 16 svenskar som kvalificerat sig till VM i Iron Man i Kailua-Kona på Hawaii på lördag.