Isabelle i storform lagom till terräng-EM

Isabelle Brauer
Isabelle med nummer 246 gjorde en stark insats i NCAA-mästerskapen i terränglöpning i USA.
Isabelle Brauer flyger snart hem från studierna i San Francisco för att fira jul med familjen hemma i Åkersberga. Men först ska den 21-åriga löpartalangen tävla i K22-klassen i terräng-EM i Slovakien den 10 december.

– Jag ser verkligen fram emot att komma hem och fira jul. Efter EM har jag någon vecka med vila innan träningen drar igång inför inomhussäsongen i USA som startar i början av januari. Mindre träning betyder mer tid för familj och vänner! säger Isabelle.

Men först terräng-EM alltså. Isabelle är uttagen i K22-klassen där hon tillsammans med Sara Christiansson och Linn Söderholm bildar det första svenska laget någonsin. EM avgörs i Slovakien och Isabelle siktar högt.

– Mitt mål är att komma topp 10, men sedan kan ju allt hända under ett lopp.

Fri från skador

Och hon har fog för en viss optimism. För bara ett par veckor sedan svarade Isabelle för karriärens främsta prestation då hon bland 250 startande i NCAA-mästerskapen – där USA:s alla universitet tävlar mot varandra – gick i målpå 15:e platsen och bidrag starkt till att hennes universitet i San Francisco tog en sensationell andraplats i lagtävlingen.

– Främsta anledningen till att det går bra nu är nog att jag har haft kontinuitet i löpningen en längre tid. Tidigare har jag haft flera år med skadebekymmer. Det längsta uppehållet var ett helt år så jag tvingades göra en operation i foten. Under den tiden tränade jag bara annat, så som cykel, crosstrainer eller aqua jogging, säger Isabelle.

Bra träningsgrupp

En annan anledning till framgångarna den senaste tiden är gruppen Isabelle tränar med i San Francisco.

– Alla är superduktiga och alla har samma mål – att bli bäst! Vår bästa tjej sprang 10 000 meter i VM i somras, och henne tränar jag med varje dag. Vi är en väldigt internationell grupp och vi har väldigt kul tillsammans. Det är inspirerande att gå till träningen varje dag, säger Isabelle.

Isabelle Brauer

Isabelle Brauer har deltagit i internationella mästerskap tidigare, men i K22-klassen i terräng-EM har Sverige med et lag för allrs första gången. Foto: Per Skoog.

Började i Åkersberga SK

Hon började med friidrott i Åkersberga SK för nio år sedan, för skojs skull och för att ha något att göra.

– Jag var alltid väldigt aktiv som barn och har alltid gillat att röra mig. Att jag var uthållig märkte jag tidigt. Jag var alltid snabbaste tjej på Skoljoggen eller när vi hade friidrottsdag i skolan.

I Åkersberga SK tränade Isabelle med en blandad grupp först. Det var hinderbanor, styrka, kondition och teknik i olika grenar. När hon blev lite äldre började hon träna även med Åkersberga Orienteringsklubb.

Intervaller i Hacksta

– Vi var en blandad grupp med friidrottare, orienterare, skidåkare och föräldrar som sprang intervaller i Hackstaspåret. Ganska snabbt insåg jag att det var löpningen som jag var bäst på.

Åkersberga inledde ett samarbete med Hässelby SK och Isabelle tränade allt mer med HSK:s löpargrupp. Till slut blev det naturligt att byta klubb, och hon började träna ännu mer specifikt på bara löpning. Isabelle började även tävla mer intensivt, allt från 800 meter till 3 000 meter på bana plus en mängd terränglopp, och kvalificerade sig till USM och flera internationella ungdomsmästerskap i terräng.

Ville inte tävla först

– När jag började med friidrott sa jag till mamma att jag absolut inte tänkte tävla. Efter något år ändrade jag mig, men jag kommer ihåg att jag alltid var väldigt nervös innan tävlingarna förr. Nu har nervositeten försvunnit, den försvinner ju mer du tävlar.

Att hon hade talang för löpning uppfattade Isabelle själv ganska tidigt. Men det var när hon började springa större tävlingar, USM och ungdoms-NM till exempel, som hon insåg att hon skulle kunna bli ”riktigt bra”.

Mycket tid till träning

Redan under första året på gymnasiet började Isabelle få förfrågningar från olika universitet i USA. Hon bestämde sig för att ge löpningen en chans och åka till USA efter gymnasiet.

– Här är det mycket lättare att kombinera studier med träning. Jag bor på campuset här i San Francisco och har allt jag behöver inom 200 meter. Det blir mycket tid till träning och jag har tillgång till tränare, massörer och allt.

”Jag vill se hur bra jag kan bli”

Just nu går Isabelle andra året på University of San Francisco som ligger cirka 300 meter från Golden Gate Park – perfekt för löpturer. Hon pluggar International Business och har två år kvar.

– Efter det kommer jag nog hem, för jag vill göra en löparsatsning hemma också. Jag har många mål framför mig och vill verkligen ge löpningen en chans och se hur bra jag kan bli.