Min lokala hjälte

Isolering glömdes när hall byggdes om

Kommunen missade att isolera när ishall blev fotbollshall. ”En förälder hoppade hopprep för att hålla värmen”, säger Riccardo Giuntoli
Kommunen missade att isolera när ishall blev fotbollshall. ”En förälder hoppade hopprep för att hålla värmen”, säger Riccardo Giuntoli
Andningssvårigheter och förkylningar – barnen i Norsborgs IF blir sjuka av att träna i Maxihallen.

– Det är bättre att träna utomhus, säger tränaren Burhan Karakoc.

Termometern visar på nio plusgrader, rena värmeböjan utomhus alltså för att vara mitten av november. Ändå är fotbollspappan Riccardo Giuntoli rejält påpälsad med mössa, vantar och halsduk när vi träffar honom inne i Maxihallen, där Norsborg IF:s 02:or tränar på det nya konstgräset.

– I dag är det ändå rätt okej, säger han. Det var värre vid invigningen i oktober. Då var det en förälder som hoppade hopprep för att hålla värmen, säger han.

Det är till och med kallare än när det var en ishall, konstaterar en annan pappa, Muhammed Abdelhadi.

Han förstår inte varför kommunen inte gick hela vägen och anpassade hallen för fotbollsspel genom att isolera den.

– Om man nu gör något så tycker jag att man ska göra det riktigt bra, säger Muhammed Abdelhadi.

Trots kraftiga protester från många Norsborgsbor stängdes Maxihallen som ishall i ifjol. I samråd med Norsborgs IF, som bekostat, byggt och drivit ishallen, beslutade Botkyrka kommun att ställa om den till en fotbollshall. Enligt det avtal som slöts i våras skulle kommunen stå för hela kostnaden för ombyggnaden. Norsborgs IF, som var ensam förening om att träna på Maxihallens is, kompenserades med attraktiva träningstider på det nya konstgräset.

Ulla Pettersson, föreningskonsulent i Norsborg IF, är nöjd med träningstiderna, men inte med ombyggnaden. Avtalet med kommunen gäller tider i en inomhushall, menar hon.

– Det är kallt i Maxihallen, det är som att vara utomhus. Väggar och tak stoppar inte kylan. Tänk om det blir en jättekall vinter? Vi kan hamna i en situation där hallen blir obrukbar, säger Ulla Pettersson.

Pojkar 02:s tränare Burhan Karakoc har redan bestämt sig. Hans spelare kommer inte att träna i Maxihallen när det blir vinter.

– Vi har tränat när det var riktigt kallt, många fick svårt att andas, säger han. Barnen blev sjuka efteråt. Det är bättre att träna utomhus, eller inne i Botkyrkahallen. Om det finns tider kvar, vill säga.

Roger Vintemar som är chef för Botkyrkas idrottsanläggningar vet inte riktigt hur det ska bli den närmaste tiden.

– Blir det en vargavinter får vi lösa det då. Det är viktigt att komma ihåg att förutsättningarna i Maxihallen inte har förändrats dramatiskt jämfört med vad som varit tidigare. Vi har bedrivit idrott i hallen i 17 år. Det är upp till var och en att använda den, säger han.

Enligt Roger Vintemar fick fritidsförvaltningen pengar över från två konstgräsprojekt som blev billigare än väntat.

De 2,8 miljoner kronorna lades på Maxihallen, som försågs med konstgräs.

– Alternativet hade varit att låta den stå.

Men från politiskt håll hade man naturligtvis kunna skjuta till pengar för att isolera hallen. Varför gjordes inte det?

– Jag vet inte, säger Mattias Gökinan (S), ordförande i fritidsnämnden. Fokus låg på att få till avtalet med föreningen. Det är en miss från min sida att vi inte har isolerat Maxihallen. Det ska vi försöka reparera i framåtsikten för 2014–2017.

Fakta

Har flest tider

Norsborgs IF har merparten av träningstiderna i Maxihallen till 2018, då det ursprungliga avtalet mellan kommunen och klubben för den gamla ishallen löper ut.

Övriga tider fördelas till andra Botkyrkaklubbar.

Bland annat Arameiska-Syrianska, Assyriska Botkyrka och IFK Tumba tränar i Maxihallen.