Jacob från Täby med i nytt utmanarlandslag

Jacob Nystedt åker klassiskt i JVM i USA.
Jacob Nystedt åker klassiskt i JVM i USA.
Jacob Nystedt är uttagen i en ny landslagssatsning i längdskidor – ett lag för 19–23-åringar som ska utmana landslagsåkarna i grupp 1 och 2. 18-åringen från Lahäll är en av tolv manliga åkare i truppen som presenterades i dag.

– Jag har fått hintar om att jag hade goda chanser att komma med, men nu när det är klart är jag väldigt glad. Det är särskilt kul att komma med nu när en ny tävlingsgrupp startas och antalet juniorlandslagsåkare reduceras till hälften, säger Jacob Nystedt.

Jacob Nystedt

Jacob Nystedt är uppvuxen i Lahäll, men går nu på skidgymnasiet i Sollefteå.

Det var i förra veckan som förbundskaptenen Rikard Grip meddelade att det tidigare juniorlandslaget tas bort och att ett nytt lag för 19–23-åringar skapas i stället.

Första lägret den 19 maj

– Det nya laget kommer att bestå av en blandning av juniorer födda -98 och -99 och seniorer födda 95–97. Vi får därmed möjlighet att ännu bättre förbereda juniorerna inför seniortiden och att supporta yngre seniorer med fortsatt bra träningsstöd efter att de lämnat våra skidgymnasier, sa han då.

Det första lägret med det nya laget startar den 19 maj. Därefter kommer de att ha ett läger i månaden.

Jacob en av tolv herråkare

– Det känns väldigt kul att kunna göra en förstärkt satsning på yngre åkare. I ett långsiktigt perspektiv hoppas vi att arbetet ska kunna skörda frukt till OS 2022 och VM 2023, avslutar Rikard Grip.

I dag måndag presenterades vilka som är uttagna i den nya satsningen, tolv herrar och tolv damer, och Jacob Nystedt är alltså en av de utvalda.

Åkte alla lopp i JVM

– För mig känns det roligt att komma med och att få träna med de lite äldre åkarna och kanske kunna lära lite av dem, säger han.

Jacob Nystedt kom redan den gångna säsongen (2016/17) med i juniorlandslaget och blev uttagen till junior-VM i USA där han som ende herrjunior fick åka alla fyra loppen (sprint klassisk, 10 kilometer skate, 20 kilometer skiathlon, och stafett).

En säsong kvar som junior

– Det gick bättre än väntat för mig i VM. Tyvärr sträckte jag en muskel i ryggen när jag kom tillbaka hem igen och kom aldrig riktigt tillbaka efter det. Men jag får ta med mig den första halvan av säsongen, då gick det väldigt bra.

Jacob Nystedt

Jacob Nystedt i skate-loppet på JVM i USA.

Jacob fyller 19 år i sommar och har en säsong kvar som junior. Han går tredje året på skidgymnasiet i Sollefteå, och har ett år kvar även där. Tidigare körde han för Sundbybergs IK, men i dag tävlar han för den anrika skidklubben Hudiksvalls IF.

”Väldigt motiverad just nu”

Förra säsongen tog slut i början av april. Efter en kortare ledighet drog uppbyggnadsträningen inför nästa säsong igång för två veckor sedan. Den börjar i slutet av november – alltså om ett halvår.

– Jag känner mig väldigt motiverad just nu, säger Jacob.