”Jag kände att det var mitt SM-guld”

Göran Paulsson på plats på Hammarbys hemmamatch mot Värnamo i förra veckan. Enda målet gjordes av Kennedy Bakircioglü, den grönvite ikonen som Paulsson värvade till Hammarby 1999.
Göran Paulsson på plats på Hammarbys hemmamatch mot Värnamo i förra veckan. Enda målet gjordes av Kennedy Bakircioglü, den grönvite ikonen som Paulsson värvade till Hammarby 1999.
Han körde sitt eget race. Det bidrog till hans fall. Men det ledde också till ett historiskt guld. Nu ger Göran Paulsson sin syn på sin stormiga tid som ordförande i Hammarby fotboll.

Det är några timmar kvar till re­leasefesten. Göran Paulsson packar upp öl med ena handen och svarar i mobilen med den andra.

Det har ringt ofta sedan han offentliggjorde att boken ”Mitt guld” ges ut. Stressen är påtaglig. Och det är lika tydligt att Göran Paulsson gillar det – att han trivs med att stå i centrum, så som han gjorde som ordförande i Hammarby fotboll.

– Ja, jag gillade det livet. Jag hade en fantastiskt rolig tid. Även om det blev lite negativt på slutet.

Slutet kom på årsmötet i februari 2001 då han förlorade ordförandeposten och lämnade lokalen bakvägen.

– Jag hade levt med Hammarby i många år. Så klart att jag blev ledsen och besviken. Jag ville inte kliva av.

Han menar att han kuppades bort. Men han håller inte med om av att han kuppades in när han blev ordförande våren 1997. Annars stämmer hans egen bild av åren då han var ordförande ganska väl med hans motståndares. Och han förstår kritiken mot att han gjorde klubben till en ”one man show”.

Göran Paulsson medger utan omsvep att han själv värvade guldtränaren Sören Cratz, och förankrade det med övriga styrelsen först i efterhand. Anfallarna Andreas Hermansson och Peter Markstedt värvade han också tämligen egenmäktigt.

Ordförande Paulsson gjorde allt. Ofta var han nere på A-lagets träningar på Årsta IP, och han var omvittnat populär bland spelarna. Samtidigt skötte han stora delar av klubbens sponsor- och marknadsverksamhet. Bland annat gick han själv runt och sålde in grönvitrandiga bärkassar till butiker på Södermalm.

– Jag körde mitt eget race, men det var så klart för mig hur Hammarby skulle etablera sig i toppen. Och jag gjorde allt för Hammarbys bästa.

Och laget blev ett topplag. Åtta månader efter att Paulsson röstats bort tog ett bottentippat Hammarby sitt första SM-guld någonsin.

Göran Paulsson satt högt upp på Söderstadions södra läktare när guldet säkrades. Han var inte längre ordförande, men det var han som hade värvat så gott som hela guldtruppen till klubben.

– På så sätt kände jag att det var mitt guld. Jag hade många olika namnförslag på boken, men till slut blev det ”Mitt guld”. Det finns två tolkningar. Den ena är att jag tycker att guldet 2001 var mitt. Den andra är att det är Hammarby IF som är mitt guld.

Ledarstilen var ett skäl till motståndet mot honom på årsmötet 2001. Men det fanns fler. Den dåliga ekonomin var ett. En kraftig prishöjning av årskorten ett annat. Och det faktum att han i en ekonomisk kris lånat klubben tre miljoner kronor ur egen ficka hölls emot honom. Och så var det floppvärvningen av ”videojuggarna” Dragan Vasiljevic och Bogic Popovic våren 2000.

– Det där minns alla. Är jag på 50-årsfest kan det komma fram folk som knappt är intresserade av fotboll och säga ”så du är Göran Paulsson – hur var det egentligen med videojuggarna?” De var ett misslyckande, men de var inte så oscoutade som alla sa. Men det kan jag bjuda på, det får vara en anekdot.

När Göran Paulsson röstats bort kände han en stor tomhet – men ingen bitterhet mot Hammarby.

– Nej, klubben är större än så.

Han sitter fortfarande högt upp på södra läktaren och följer laget – nu i Superettan. Och han har en tydlig uppfattning om vad som har gått snett de senaste åren.

– Det har varit för många olika ordföranden och vd:ar, ingen kontinuitet. Hammarby skulle behöva en stark ledare. En som vågar ta obekväma beslut, står pall, gillar att stå i centrum och gör allt för klubbens bästa.

Fakta

Driver Ica-butik

Namn: Göran Paulsson.

Ålder: 62 år.

Bor: Nacka.

Yrke: Icahandlare.

Hammarbykarriär: Supporter sedan barnsben. Valdes in i styrelsen 1992. Blev ordförande 1997. Avsattes 2001.

Aktuell: Gav i förra veckan ut boken ”Mitt guld”, berättad av Göran Paulsson för Peter Flodin.