”Jag ska ta svensk boxning ur graven”

Anthony Yigit tränar tre pass per dag.
Anthony Yigit tränar tre pass per dag.
Anthony Yigit tror inte att han kommer att lyckas som proffs. Han vet det.
Anthony Yigit tror inte att han kommer att lyckas som proffs. Han vet det.
Anthony Yigit är snart framme vid sina drömmars mål. I mars i Tyskland går han sin första match som proffsboxare.

– Jag är skapad för detta och är kär i min sport, säger 21-åringen från Jordbro.

Anthony Yigit väger några kilo för mycket efter helgerna, så träningspasset i Haninge Boxningsklubbs lokal i Brandbergens centrum är välbehövligt.

– Jag väger lite över 70 kilo och ska ner till 65, säger han.

Han måste komma i matchform. I februari väntar tre matcher i tyska Bundesliga för klubben Nordhausen. Det är en amatörliga, men han får ändå betalt. Det kallas inte för lön, utan traktamente.

– Jag får bra med pengar. Det är skitgrym stämning under matcherna som kan dra 2 000 åskådare. Jag har vunnit två matcher och förlorat en.

Men det är andra fajter som verkligen lockar. Han har skrivit på ett kontrakt med det tyska proffsstallet Team Sauerland. Den 23 mars går Anthony Yigit sin första match med bar överkropp. Plats och motståndare är ännu inte klara. Vikten är welter, 66 kilo.

– Jag har drömt om att bli proffs sedan jag var 15. Nu är det verklighet och det känns underbart. Jag får riktigt bra betalt och kontraktet är bättre än vad jag hade hoppats. För varje match får jag en garantisumma som höjs om jag vinner.

Anthony Yigits insats i London-OS i somras bäddade för proffskontraktet. Visserligen åkte han ut i sin andra match mot den blivande silvermedaljören Denis Berintjik, Ukraina, men Anthony kunde lika gärna ha vunnit denna sluggerfest. Ukrainaren segrade till slut med 24–23.

– Matchen utsågs till den bästa i hela OS. Det gjorde att många fick upp ögonen för mig, och jag har fått proffsanbud från flera länder. Till slut valde jag mellan Tyskland och USA. Det blev Tyskland eftersom det är lättare att bli lurad som proffs i ett amerikanskt stall.

Team Sauerland ordnar lägenhet åt Anthony nära träningsanläggningen i Berlin. De erbjuder kostrådgivning, massage och annat en boxare kan ha nytta av.

Stallet har bara toppboxare, varav flera världsmästare. Anthony hoppas och tror att han ska bli svensk boxnings nya och efterlängtade affischnamn. I dagsläget finns inga riktiga stjärnor.

– Jag ska ta svensk boxning ur graven! Jag är skapad för att boxas och kommer att ta världsmästarbältet, inget snack om saken.

Anthony säger att hans främsta egenskap är viljan att lyckas. Han lämnar inget åt slumpen.

– Det finns ingen annan boxare som offrat så mycket. Jag kör tre träningspass om dagen, och det måste man nog vara lite knäpp för att orka med. Det finns många som vill typ bli bäst, men de tränar bara en gång om dagen.

Anthony Yigit är så förberedd han kan vara för ett liv som proffsboxare i Tyskland. Förutom en sak.

– Jag måste lära mig tyska.

Fakta

Tecknar manga

Namn: Anthony Yigit.

Ålder: 21 år.

Bor: Uppvuxen i Jordbro. Har snart Berlin som hemadress.

Aktuell: Sveriges senaste boxningsproffs.

På meritlistan: 9:a i OS i London 2012, 9:a i VM 2011, kvartsfinal i EM 2010 och 2011, nordisk mästare 2012, SM-guld 2010 och 2012.

Gillar: Att teckna egna mangaserier.