ANNONS

Jagar final i Sotji

Glenn Ikonen stängdes av mitt under Paralympics i Vancouver 2010. På fredag gör han sitt sjunde Paralympics, som trea i lag Jalle Jungnell.
Glenn Ikonen stängdes av mitt under Paralympics i Vancouver 2010. På fredag gör han sitt sjunde Paralympics, som trea i lag Jalle Jungnell.
Rullstolscurlingspelaren Glenn Ikonen åkte fast för dopning i Vancouver 2010. I dag är blodtrycksmedicinen han fälldes för godkänd och 58-åringen från Hässelby laddar för sitt sjunde Paralympics.
ANNONS

Fallet Nicklas Bäckström, ishockeyspelaren som fälldes för dopning timmarna innan OS-finalen i Sotji nyligen, har en parallell i Paralympicssammanhang.

Så sent som 2010 i Vancouver stängdes Glenn Ikonen av med omedelbar verkan mitt under rullstolscurlingturneringen. För en blodtryckssänkande medicin som han hade ätit i fyra fem år.

– Det kändes som ett skämt kan man väl säga. Jag var ju i Paralympics i Turin redan 2006 och käkade samma medicin. Men då gjordes ingen dopningskontroll, säger Glenn Ikonen.

Landslagsläkarna kände inte till att han åt medicinen, det gjorde däremot hans läkare hemma i Sverige.

– Men han visste inte om att jag skulle till Paralympics.

Sedan dopningsavstängningen har han varit sur på sig själv.

– Jag har fått min lärdom. Det blir inga misstag mer. Det är många som kan göra fel, men man måste själv se till att allt är okej och inte stoppa i sig vad som helst. Man kan inte skylla ifrån sig på andra.

Glenn Ikonen riskerade en avstängning på maximalt två år, men den Internationella Paralympiska kommittén betraktade det som förmildrande omständigheter att han hade fått i sig de otillåtna substanserna genom sin blodtrycksmedicin, och stängde av honom i sex månader.

– Om jag hade varit borta i två år hade jag nog lagt av, säger Glenn Ikonen.

ANNONS

Ironiskt nog godkändes blodtrycksmedicinen han åkte dit för 2010 året efter i curlingsammanhang och Glenn använder den fortfarande.

Sverige åker till Ryssland med VM-silvret från Sotji i fjol i bagaget. Glenn Ikonen spelar trea och är den som ska bädda för skippern genom att slå bort motståndarnas stenar.

– Har jag tur blir det poängsten av mina och skippern får garda, men oftast blir det han som får sätta de sista avgörande stenarna.

Glenn Ikonen har osannolika sex Paralympics bakom sig, som pingis-, basket- och curlingspelare.

Bronset i curling 2006 är förstås höjdpunkten.

Bara guldet saknas?

– Ja, fast det är inte så lätt, kanadensarna är grymma. De är alltid bra i curling, män, kvinnor och handikappade. Om vi får silver är det fantastiskt bra, säger Glenn Ikonen.

Fakta

Förlamad efter en motorcykelolycka

Namn: Glenn Ikonen.

Ålder: 58.

Bor: Hässelby.

Familj: Singel.

Aktuell: Med i svenska rullstolscurlinglandslaget i Paralympics i Sotji som inleds på fredag.

Om sitt handikapp: ”Är förlamad från naveln och nedåt efter en motorcykelolycka. Jag hade otur och landade på en övergångsplanka i ett träsk och knäckte ryggen. Om jag landat en meter åt sidan hade jag rest mig upp och skrattat”.

ANNONS