ANNONS

AIK jagar revansch i hemmaderbyt

AIK Basket
AIK och Djurgården har mötts fem gånger (AIK har vunnit tre) sedan båda grundades 2015.
AIK:s basketherrar förlorade bortaderbyt mot Djurgården i början av november, och dessutom med klara 81–101. I morgon torsdag är det derbydags igen, och hemma i Solnahallen är AIK ute efter revansch i rond två av "Slaget om Stockholm".
ANNONS

– Båda lagen är starka, men det ska bli annorlunda nu. Vi ska spela vårt spel, på vårt sätt. Gör vi det så står vi som segrare på torsdag, säger Erkan Inan, rutinerad point guard i AIK.

Erkan Inan, AIK Basket

Erkan Inan var skadad stora delar av förra säsongen men nu har han varit med från start.

AIK hade inlett Superettan med fyra raka segrar före matchen mot Djurgården, men efter derbyförlusten hamnade AIK i en svacka och förlorade även de två följande matcherna. Tre raka förluster var en annorlunda upplevelse AIK Basket som dittills bara hade förlorat totalt två matcher sedan starten säsongen 2015/16.

Ovan svacka

– Ja, det är inget vi är vana vid, men serien är väldigt jämn. Många lag har satsat för att slåss i toppen, säger Erkan Inan.

Efter de tre förlusterna har AIK fått ordning på spelet igen och har tagit fyra raka segrar. Därmed står man på åtta segrar efter elva matcher, men det är ändå en bit upp till ettan Djurgården (13 segrar på 14 matcher) och tvåan Köping Stars (12 segrar på 13 matcher). Erkan Inan är dock övertygad om att AIK kommer att ta en av de två tätplatserna som innebär att man sportsligt kvalificerar sig för spel i Basketligan nästa säsong.

Målet att vinna serien

– Alla lag möter varandra tre gånger så det är mycket kvar och vi har det i egna händer. Vi möter de andra topplagen två gånger till, där har du deras förluster. Vårt mål är att vinna serien, säger han.

Närmast gäller det alltså att besegra serieledarna Djurgården hemma i Solnahallen i morgon, matchstart klockan 19.

Stökigt mellan fansen

Vid ett par tidigare basketderbyn har det blivit stökigt mellan supportrarna utanför hallarna. I senaste derbyt gjorde Djurgården klart att man inte sålde biljetter till bortasupportrar och förbehöll sig rätten att neka AIK:are från att komma in i Brännkyrkahallen.

ANNONS

AIK Basket, fans

AIK-fansen skapar stämning i ett tidigare derby mot Djurgården hemma i Solnahallen.

Riktigt lika kategoriska är inte AIK inför matchen i Solnahallen, men några organiserade bortafans vill man inte ha in eftersom arenan inte kan delas in i olika sektioner.

”Vi siktar på fullsatt”

– Det är i samråd med supporterpolisen och även Djurgården som vi gör så. Kommer det några enstaka Djurgårdare så får de komma in, men inte en större samling med bortafans, säger Åsa Nellfors som jobbar med bland annat matcharrangemang i AIK Basket.

Hon tror och hoppas att Solnahallens 1 750 platser i stället ska fyllas av AIK:are.

– Ja, vi siktar på fullsatt. Det rullar på bra nu med biljettförsäljningen, även om det brukar ta riktig fart först på matchdagen, säger Ås Nellfors.