ANNONS

Jajic ses hellre som bra än ung spelare

Dusan jajic
Dusan Jajic utanför grinden till Hammarbys träningsanläggning Årsta IP.
Dusan Jajic sliter av tejpen på sitt överansträngda knä.
Dusan Jajic sliter av tejpen på sitt överansträngda knä.
Jajic skruvar den som Beckham.
Jajic skruvar den som Beckham.
Dusan Jajic debuterade i allsvenskan redan för två år sedan. Sedan har han haft svårt att slå sig in i Hammarbys startelva. Nu vill 18-åringen visa hela världen vilken bra fotbollsspelare han är. Men Mardridälskaren är tveksam till hur han skulle reagera om Barcelona hörde av sig.
ANNONS

Dusan Jajic haltar lite. Lägger sig på rygg på Årsta IP:s i konstgräs och sliter av tejpen kring vänsterknäet.

– Jag har kört väldigt mycket och fått en liten överbelastning. Men det är egentligen ingenting, bara en skråma.

Debuterade som 17-åring

Den 2 oktober 2015 debuterade han i allsvenskan. Hammarby bytte in den då 17-årige mittfältaren i bortamatchen mot Åtvidaberg på Kopparvallen. Endast en minut återstod av ordinarie tid men han hann i alla fall dra på sig ett gult kort innan domaren blåste slutsignalen.

Få chanser

Men under fjolåret blev det sparsamt med speltid. Endast en match från start och två inhopp. Han medger att han hade hoppats på mer. Men han väljer orden noga.

– I fotboll är det alltid vissa som är nöjda och vissa som är missnöjda. Jag ska bara visa för tränaren att jag ska spela. Sedan får tränaren ta beslutet.

Får ni unga spelare de chanserna ni förtjänar?

– Är du värd chansen ska du få den. Det ska inte spela någon roll om du är 35 år eller 18. Men det är ganska jobbigt att vara ung. Alla ser dig som ung och inte att du är en bra fotbollsspelare. Jag vill inte ses som en ung utan som en bra fotbollsspelare.

In och ut ur elvan

I årets första tävlingsmatcher, i Svenska cupen, har han pendlat in och ut ur startelvan. Mot Nyköping (3-2-seger) började han på bänken men blev inbytt i andra halvlek, mot Varberg (3-3) spelade han hela matchen. Även mot Östersund (0-1-förlust) fick han starta men blev utbytt i halvtid.

– Jag vill visa vilken bra fotbollsspelare jag är, även om jag är så ung. Jag vill konkurrera om en startplats i A-laget och visa att jag är någon att hålla koll på.

ANNONS

”Nära kompisar”

Den här säsongen har han flera jämnåriga spelare i Hammarbys A-trupp: Isac Lidberg, Marcus Degerlund och Leo Bengtsson.

Dusan Jajic ser fördelar med att ha lagkompisar som han har spelat ungdomsfotboll med.

– Ja, absolut. Det är ju nära kompisar som jag har spelat med förut. Men fotboll är fotboll, man lär känna andra på planen också.

Vad betyder det för en klubb att ha egna produkter?

– Det är väldigt viktigt för klubb att marknadsföra sina egna spelare och sedan sälja dem vidare eller att de går hela vägen och spelar kvar i klubben.

Trångt på mittfältet

Leo Bengtsson är också mittfältare. Precis som Johan Persson, Kennedy Bakircioglu, Fredrik Torsteinbö, Arnor Smárason som är kvar från förra säsongen. Dessutom har klubben värvat Jiloan Hamad, Gershon Koffie och Serge-Junior Martinsson Ngouali.

Dusan Jajic hoppas ändå kunna slå sig in i startelvan i den allsvenska premiären.

– Det är verkligen inte enkelt att ta en plats på Hammarbys mittfält. Men känns bra. Jag har visat mycket på träningarna och i vissa av matcherna. Det gäller bara att fortsätta visa så kommer jag att få speltid.

Håller på Real

Han siktar högre än så.

– Jag vill komma ut i Europa och visa hela världen att jag är en spelare att hålla koll på. Att jag är så bra som jag vet att jag är.

Favoritlaget är Real Madrid. Han är osäker på hur han skulle reagera om Barcelona hörde av sig.

– Vet du att den frågan får jag jätteofta. Det är svårt att säga. Jag kan inte svara på det nu. Vi får vänta tills de skickar det där mejlet, haha.

Läs mer om Stockholmsklubbarnas talangutveckling

Fakta

Uppvuxnen i Jordbro

Namn: Dusan Jajic.

Ålder: 18 år.

Bor: Jordbro, Haninge.

Moderklubb: IFK Haninge.

Position: Mittfältare.

Aktuell: Spelar seriepremiär i allsvenskan med Hammarby fotboll som möter IFK Norrköping borta på Nya Parken klockan 17.30 den 2 april. Hemmapremiär på Tele2 Arena mot Kalmar FF den 9 april klockan 15.00.