Jakob är Frejspelare på riktigt igen

Jakob Glasberg spås bli ett av de stora utropstecknen i Frej Täby under säsongen.
Jakob Glasberg spås bli ett av de stora utropstecknen i Frej Täby under säsongen.
Joakim  Runnemo.
Joakim Runnemo.
Jakob Glasberg växte upp några långa djupledspass från Vikingavallen, men kyrkbyklubben han lämnade som tonåring var en annan när han i fjol kom hem på lån från Djurgården.

– Som ung kunde jag aldrig drömma om att Frej skulle bli en elitklubb. Det som hänt är häftigt. Jag är imponerad.

Frej Täby förlorade den gångna helgens fotbollspremiär i superettan med 2–0 amot Gais. På lördag gäller Assyriska i hemmapremiären. En som verkligen är hemma på Vikingavallen är Jakob Glasberg, även om han lämnade moderklubben i tidiga tonåren.

– Jag var väl 15 år när jag bytte, säger han först.

Vid närmare eftertanke backar han.

– Jag var 13 när jag gick från Frej till Danderyd och 15 när jag gick vidare till Djurgården.

Hur som med åren.

Helt säkert är att Jakob Glasberg som IK Frej-knatte aldrig tyckte att klubbens herrlag, då i division 4, var ett mål att sikta på.

– Det var häftigt att se deras matcher, det tyckte man som liten. Men det var ingen stjärnstatus, säger han diplomatiskt.

Annat är det i dag.

– Som ung kunde jag aldrig drömma om att Frej skulle bli en elitklubb. Det som hänt är häftigt. Jag är imponerad, styrelsen och många ledare har gjort något stort.

Efter tre U21-säsonger i Djurgården kände Jakob i fjol att han stod och stampade.

Han hade lärlingskontrakt i a-truppen utan känsla av att vara nära en allsvensk debut. När han erbjöds att bli utlånad till moderklubben fanns det ingen tvekan.

– Det var ingen prestigefråga för mig. Inte alls. Tvärtom lockade spel i Frej, jag blev jätteglad, säger Jakob Glasberg.

Och det gick bra. Trots att han spelat på elitnivå i junior- och U21-lag var kontinuerlig seniorfotboll något nytt. Jakob spelade 18 matcher från start och båda i kvalet mot Akropolis. I dag är han kontrakterad av Frej Täby.

– Jakob gjorde det jättebra och är en av våra mest spännande spelare, säger tränaren Bartosz Grzelak. Han etablerade sig i fjol och har förutsättningar att bli en väldigt bra högerback. Han är lång och atletisk, dessutom snabb, teknisk och har bra kondis.

Jakob tycks obesvärad av lovorden och uttrycker i stället inspiration och vilja att leva upp till berömmet.

– Jättekul att höra sådant. Jag tyckte att jag tog stora kliv förra året och hoppas ta ytterligare steg i min utveckling. Självförtroendet gick ner sista tiden i Djurgården. Jag känner att jag byggt upp det igen.

Han vill främst förbättra sitt defensiva försvarsspel. Offensiva backspelet har han lite gratis eftersom han länge var offensiv mittfältare.

– Alla vill väl vara bra offensivt. Jag känner ändå att jag hamnat rätt som ytterback.

Förra säsongen var han ”snäll” med endast en varning.

– Jag får tuffa till mig. Kanske ta två gula i år, haha. Fast hellre vinner jag dueller utan ojustheter, säger Jakob Glasberg.

Läs personfaktaruta om Jakob längre ner.

Frej siktar mot mitten

Med endast 22 mål framåt var Frej sämst i superettan 2015. Flera av lagets nyförvärv har offensiva kvalitéer nu siktar man på en mittenplacering.

Frej Täbys akilleshäl under debutåret var målskyttet. 22 mål på 30 matcher var sämst i serien. Man hade dock fokus på försvarsspelet.

– Vi har jobbat mer taktiskt med vårt offensiva spel. Vi har tagit bort en del fys för att få in mer boll i träningen. Tack vare fler offensiva spelare ser det bättre ut. Vi har gjort mål i alla försäsongsmatcher utom mot Halmstad, säger tränaren Bartosz Grzelak som nämner nyförvärven Oke Akopoveta, Yonathan Getachew och Pontus Åsbrink.

Han betonar dock speciellt Joakim Runnemo, en av truppens mest meriterade.

– Runnemo har fått ett lyft i en bättre och mer offensiv omgivning.

Sedan finns bland andra Victor Söderström och Lukas Sunesson, båda injektioner i fjol.

– Vi är vassare framåt, ska göra fler mål, säger Grzelak.

Fakta

Jakob Glasberg

Ålder: 20 år.

Bor: Byle, knappa kilometern från Vikingavallen/Täby IP.

Studier: Läser ekonomi på Handelshögskolan.

Moderklubb: IK Frej Täby.

Andra klubbar: Danderyds SK (fick spela i seniorlaget som 14-åring) och Djurgården.

Position: Högerback.

Fritid: ”Hänga med kompisar, man hinner inte med mycket annat.”