Jalkerud om skytteligan: ”Vill alltid vinna”

Mia Jalkerud Djurgården
Mia Jalkerud.
Mia Jalkerud Djurgården
Mia Jalkerud i träning på Kaknäs.
Mia Jalkerud Djurgården
Mia Jalkerud.
Djurgårdens skyttedrottning Mia Jalkerud drömmer om att vinna skytteligan i damallsvenskan.
– Jag vill alltid vinna, säger hon.

Mia Jalkerud har alltid spelat anfallare och gjort mycket mål. Men förra försäsongen testade dåvarande tränaren Yvonne Ekroth henne som yttermittfältare.

– Jag har alltid sett mig som en klar forward. Men hon ville testa mig som ytter en period. Men efter några matcher såg hon väl att hon fick bättre ut av mig när jag spelade på topp. Det är där jag tycker att jag ska spela, jag har ju alltid legat och fiskat efter målchanser i boxen.

”Närmast mål”

Under försäsongen har hon alternerat mellan att spela släpande forward och toppforward.

– Jag kan spela i båda positionerna men får jag välja trivs jag bäst längst fram. Då har jag närmast till mål. I uppspelen vill jag vara centralt och vara en targetspelare som är bidragande i anfallsspelet. Sedan vill jag komma nära mål när det blir målchanser. Inget yttermittfält i alla fall – det är inte så mycket jag.

Siktar högre

Förra året slutade Djurgården på sjätte plats och Mia Jalkerud vann den interna skytteligan med nio mål. I år vill hon mer.

– Vi har alltid lutat oss tillbaka och sagt att vi vill hålla oss kvar. Nu blir det annat. Målet är att komma bättre än förra året. Det kräver oerhört mycket av alla, vi måste ta oss till en ny nivå.

”Dra skutan”

Själv vill hon ”bidra så mycket som möjligt i anfallsspelet och vara en ledare på planen”.

– Jag börjar ju bli bland de äldsta nu. Det gäller att vi äldre drar den här skutan. Jag vill verkligen komma upp i tvåsiffrigt antal mål. Men det är tuff liga. Jag kommer aldrig att göra 26 eller 29 mål.

Drömmer du om att vinna skytteligan?

– Ja, jag vill ju alltid vinna. Jag strävar alltid efter att bli bättre. Men jag tar en match i taget. Det viktigaste är ändå att laget vinner.


Läs också: Rekordskytten kommer att sakna lokalderbyn

Fakta

Älskar att resa

Namn: Mia Jalkerud.

Ålder: 27 år.

Bor: Gubbängen.

Familj: Pappa Stefan Jalkerud, mamma Eva Ölvestad, och bröderna Robin Jalkerud, 28, och Jimmie Ölvestad, 35.

Yrke: Deltid som undersköterska.

Hobby: ”Jag reser jättemycket när jag är ledig. Jag vill se mig omkring – annars ser jag bara fotbollsarenor. Asien återkommer jag ofta till men kanske blir det USA nästa gång, det var ett tag sedan jag var där.”

Aktuell: Spelar premiär i damallsvenskan med Djurgården borta mot Piteå på LF Arena den 16 april klockan 15.00. Hemmapremiär mot Rosengård på Stockholms stadion den 19 april klockan 19.00.