Järfälla satsar över 60 miljoner på fotbollen

Järfällavallen konstgräs
Järfällavalens B-plan får nytt konstgräs, och uppvärmning som ger längre säsonger.
I budgeten för 2018 investerar Järfälla 63,5 miljoner kronor i kommunens fotbollsanläggningar.
– Fotbollen är den sport i Järfälla som växer mest just nu och behovet är stort, säger Mika Metso (S), ordförande i kultur-, demokrati-, och fritidsnämnden.

Investerinsgbudgeten ska upp i kommunstyrelsen den 6 november och därefter i kommunfullmäktige den 20 november. Den styrande majoriteten (S, C, MP) föreslår alltså en satsning på 63,5 miljoner kronor på olika fotbollsplaner.

Bland annat byts konstgräset ut på Järfällavallen, som även får uppvärmning, medan Strömvallen, Tallbohovs IP och Bolindervallen får nya byggnader för omklädningsrum.

Två helt nya konstgräsplaner

Antalet konstgräsplaner utökas med två då grusplanerna Kolarängens BP i Kallhäll och Sandvikplanen i Viksjö ska få konstgräs.

– Dessutom blir det en mindre konstgräsplan för spontanfotboll i Hammarparken i Söderhöjden, men det är på parkmark och bekostas av tekniska nämnden. Det är väldigt efterfrågat. Vi har märkt att Tallbohovs IP, som fick konstgräs i fjol,  används jättemycket på kvällar, helger och skollov, säger Mika Metso.

Omklädningsbyggnad på Bolindervallen

Den största enskilda fotbollsinvesteringen sker på Bolindervallen som får ny omklädningsbyggnad för 19 miljoner kronor.

– Omklädningsrummen där brann för två år sedan och blev så förstörda att de inte gick att renovera, så vi måste bygga helt nya. Det blir omklädning för fotbollen, men även ishockeyn och friidrotten, säger Mika Metso.

Klubbarna fick vara med

Han betonar att investeringarna har tagits fram tillsammans med klubbarna och att de har fått både vara med och prioritera och peka ut områden.

– Exempelvis var de mer måna om att få till nytt och uppvärmt konstgräs på Järfällavallens B-plan i stället för fotbollstältet som tidigare planerats. Så därför prioriterar vi detta och skjuter på hallen till nästkommande år, säger han.

Andra större investeringar

Totalt budgeteras 128 miljoner kronor i investeringar inom kultur-, demokrati-, och fritidsnämndens område. Utöver fotbollssatsningarna är de största posterna det nya stallet som ska byggas på Säby ridanläggning (30 miljoner kronor) och en satsning på Ängsjö motionscentral (15 miljoner kronor).

– Ängsjö låg med redan i årets investeringsbudget men det var problem med vattenledningen, det ska dras kommunalt vatten dit nu, så vi sköt på det och flyttade över pengarna till nästa år. Det ska byggas bastu, omklädningsrum och nya aktivitetsytor, säger Mika Metso.

Fakta

Satsningar på fotbollen

Kolarängens bollplan, konstgräs och planbelysning  – 8 miljoner kronor.

Järfällavallen, byte av konstgräs samt uppvärmning – 10 miljoner.

Sandvikplanen, konstgräs och belysning – 10 miljoner.

Veddestavallen, upprustning – 5 miljoner.

Strömvallen, ny omklädningsbyggnad  – 7,5 miljoner.

Tallbohovs IP, nya omklädningsrum – 4 miljoner

Bolindervallen omklädningsbyggnad – 19 miljoner.

Utöver detta investerar tekniska nämnden i Hammarparken där en bollplan/multisportanläggning med konstgräs ska anläggas.